AZ Groeninge Kortrijk verhoogt waakzaamheid voor dodelijk longvirus

Redactie KW

Het ziekenhuis AZ Groeninge verhoogt zijn waakzaamheid voor een nieuw virus, van hetzelfde type als het dodelijke longvirus SARS.

Nog geen virusalarm bij AZ Groeninge in Kortrijk, maar wel een verhoogde staat van paraatheid. In het Franse Valenciennes, net over de grens, is een patiënt overleden nadat hij besmet raakte met het Coronavirus. Een variant van het gevreesde longvirus SARS. Dokter Michael Boudewijns van het AZ Groeninge : “Dat is een nieuw type van virus dat op het Arabisch schiereiland is opgedoken. Waar nog weinig over is gekend. Er zijn een beperkt aantal ziektegevallen in Europa gerapporteerd”.

Ademhalingsproblemen

Ondertussen is in Noord-Frankrijk nog een tweede man besmet geraakt. Hij lag op de kamer bij de intussen overleden patiënt, maar toen wisten de artsen nog niet van het nieuwe virus. “De patiënt had darmproblemen en buikpijn. Op het eerste gezicht de doorsnee klachten van wel meer mensen die terugkeren van reis”, vertelt Patrick Goldstein van de spoeddienst van het ziekenhuis in Rijsel. “Hij heeft zich gemeld op de spoedafdeling en had geen ademhalingsproblemen. Hij is opgenomen op een gewone kamer, bij nog een andere patiënt, voor een maagonderzoek. Later zijn er ademhalingsproblemen ontstaan en op dat moment heeft men de link gelegd”.

Isolatiebox

De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft AZ Groeninge ingelicht over het nieuwe virus. Het ziekenhuis neemt extra maatregelen. “Op onze spoedgevallen hebben wij een isolatiebox”, zegt Michael Boudewijns. “De patiënt wordt in isolatie gebracht, krijgt een masker op en dat dragen ook het personeel en de artsen. De box zelf staat in onderdruk om verspreiding naar de omgeving te vermijden. En omdat het beter is om te voorkomen dan te genezen wijst de arts nogmaals op het belang van een gezonde handhygiëne. Virologen stellen wel gerust: het nieuwe Coronavirus is dan wel besmettelijk, maar niet zo makkelijk overdraagbaar van mens op mens. Paniek is dus nog niet aan de orde.

(J.V./A.D.)

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier