AZ Delta leent voor zijn nieuwbouw in Rumbeke 150 miljoen van Europese Investeringsbank

Redactie KW

Vannamiddag werd in Roeselare een leningsovereenkomst voor 150 miljoen euro ondertekend tussen het H.-Hartziekenhuis (AZ Delta) en de Europese Investeringsbank.

De leningsvoorwaarden zijn bijzonder interessant en het kapitaal wordt terugbetaald op een termijn van 28 tot 30 jaar. Het geld moet dienen ter financiering van het indrukwekkende nieuwbouwproject op de campus Rumbeke, werken die vorige zomer van start zijn gegaan.

Die 150 miljoen zijn maar een deel van de kostprijs van het project, die op 344 miljoen wordt geraamd. Het ziekenhuis brengt 60 miljoen in uit eigen middelen, en er zal ook nog een lening van 90 miljoen op 20 jaar worden afgesloten bij één of meerdere ‘gewone’ banken. Vanwaar de resterende 44 miljoen moeten komen, ligt op vandaag nog niet vast. Dit geld is nu nog niet onmiddellijk nodig.

Anders dan vroeger, wordt de 166 miljoen subsidie van de Vlaamse overheid (VIPA), niet rechtstreeks in het financiële schema verrekend, maar zal ze worden aangewend voor de terugbetaling van de leningen.

Projecten die geld willen lenen bij de Europese Investeringsbank, dienen ook aan een aantal sociale, maatschappelijke en ecologische criteria te voldoen. Wat in het geval van AZ Delta helemaal geen probleem bleek. De EIB is overigens heel actief in de ziekenhuissector, o.m. omdat die veel arbeidsplaatsen genereert. De jongste vier jaar sloot de bank voor zo’n één miljard euro leningen af met ziekenhuizen in België. (JRE)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.