Audit bij De Lijn legt geen structureel probleem met dienstwissels bloot

Redactie KW

Bij vervoersmaatschappij De Lijn is er geen structureel probleem van dienstwissels. Uit een screening in de maanden april en mei in heel Vlaanderen bleek dat zich slechts bij een half procent van de diensten onregelmatigheden voordoen. Die concentreerden zich in 8 stelplaatsen, onder meer in die van De Panne.

De interne audit kwam er op vraag van minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V), nadat was gebleken dat chauffeurs in de stelplaats Gentbrugge onderling hun diensttijden verhandelden. De audit screende bijna 350.000 diensten op onregelmatigheden bij het registreren van dienstwissels. De conclusie luidt dat er zich geen structureel probleem stelt en dat 99,5 procent van de diensten volgens de regels verloopt. Bij het half procent onregelmatigheden ging het meestal om nalatigheden, waarbij chauffeurs onderling ruilden maar dit administratief niet correct aanvroegen of registreerden.

De onregelmatigheden die zich voordeden concentreerden zich in 8 van de 64 stelplaatsen, maar voornamelijk in Gentbrugge. De zeven andere stelplaatsen zijn Oudenaarde, Hofstade, Leuven, De Panne, Dilbeek, Grimbergen en Destelbergen. De Lijn gaat die acht stelplaatsen in detail analyseren en de gepaste maatregelen en sancties nemen. Ook werd al beslist de geplande investering in een performanter registratie- en controlesysteem versneld door te voeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier