Assisenzaak Dewaele: slachtoffer liep scheur in hart op

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Jess Dewaele (36) uit Waregem heeft de wetsdokter de vele verwondingen van het slachtoffer beschreven. Vanessa Dejaeghere (33) werd door de beschuldigde geslagen met de botte kant van een hakmes.

Dokter De Leeuw probeerde de verwondingen bij het slachtoffer te toetsen aan de verklaringen van de beschuldigde. De wetsdokter stelde vier ernstige slagen op het hoofd vast. Daarbij liep Vanessa Dejaeghere geen schedelbreuk, maar wel een bloeding in de hersenen op.

Jess Dewaele probeerde zijn vrouw ook nog te wurgen. Daarom liet hij zich met zijn volle gewicht op haar lichaam vallen. Hierbij veroorzaakten zijn knieën in totaal elf ribbreuken bij het slachtoffer. Bovendien liep Vanessa Dejaeghere een scheur van vier centimeter in het hart op. Die scheur was volgens de wetsdokter samen met de wurging de doodsoorzaak. De beschuldigde probeerde zijn echtgenote eerst een minuut met zijn handen te wurgen. Daarna wilde hij haar aan een broeksriem verhangen.

“Meneer Dewaele was acteur en regisseur”

Onderzoeksrechter Jan Deltour getuigde over de vlotte medewerking van de beschuldigde tijdens het onderzoek. Hij kon hem niet op leugens betrappen. Ook tijdens de reconstructie toonde Dewaele zonder problemen wat er zich op 5 maart 2012 precies afspeelde. “Het was één van de vlotste reconstructies ooit. Meestal is de onderzoeksrechter regisseur. Maar hier was meneer Dewaele tegelijk acteur en regisseur.” Procureur-generaal Serge Malefason merkte wel op dat we over de feiten zelf enkel de verklaring van de beschuldigde kennen. “We kunnen dus niet verifiëren of die ruzie tussen het koppel echt heeft plaatsgevonden”, aldus de openbaar aanklager.

Waarom was haar kleed omhoog getrokken?

Luc Arnou, advocaat van de zus van het slachtoffer, stelde zich vragen bij de positie waarin het lijk gevonden is. Volgens meester Arnou is het heel onwaarschijnlijk dat het slachtoffer na de wurging met de broeksriem op haar rug is gevallen. De advocaat van de burgerlijke partijen vroeg zich ook af waarom het kleed van Vanessa Dejaeghere omhoog getrokken was.

Dinsdag zullen vooral moraliteitsgetuigen aan het woord komen. In de namiddag komt Wim Decleir, minnaar van het slachtoffer, getuigen.

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Gaver

Assisenzaak Dewaele: slachtoffer liep scheur in hart op

Bekijk hier de reportage

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.