ASSISEN Jess Dewaele barst in tranen uit tijdens het getuigenis van zijn moeder

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Jess Dewaele (36) zijn de getuigenverhoren afgerond. De beschuldigde huilde zonder ophouden tijdens de getuigenis van zijn moeder Yvette Viaene.

De Waregemnaar staat terecht voor de moord op zijn echtgenote Vanessa Dejaeghere (33). De moeder van de beschuldigde was helemaal niet op de hoogte van de huwelijksproblemen van haar zoon. “Volgens mij was dat een goed huwelijk, ze toonden nooit dat er spanningen waren,” zei ze.

Over het slachtoffer was Yvette Viaene alleen maar positief. “Ik kan geen slecht woord zeggen over Vanessa. Ze was vriendelijk, een goede vrouw voor Jess en een goede moeder.” De vrouw nam het haar schoondochter wel kwalijk dat ze kort voor de feiten gelogen had over haar sportstage. Vanessa Dejaeghere had aan niemand verteld dat haar minnaar Wim Decleir naar dezelfde plaats op stage ging.

“Verschrikkelijk dat ik je hierin betrek”

Tijdens de getuigenis van zijn moeder begon Jess Dewaele te huilen. Door die huilbui duurde het even vooraleer hij iets kon uitbrengen. “Ma, ik vind het verschrikkelijk wat ik gedaan heb. Het is werkelijk verschrikkelijk dat ik je hierin betrek.”

De zussen van de beschuldigden merkten toch een aantal mindere kantjes op bij het slachtoffer. Carla Dewaele vertelde dat Vanessa Dejaeghere op een verjaardagsfeestje eens heel lovend praatte over haar minnaar. “Ik vond dat toen heel vernederend voor Jess.”

Zus Petra stelde vast dat haar schoondochter heel maniakaal met haar lijn bezig was. “Zelfs op een feestje mochten de kinderen geen cola drinken of chips eten. Jess kreeg maar 100 gram vlees per dag. Hij liet haar daarin doen, hij deed er alles aan om zijn perfecte gezinnetje te behouden.”

“Met hem had je nooit miserie”

Voor het overige waren alle getuigen eensluidend positief over de beschuldigde en het slachtoffer. Dat bleek ook uit de getuigenissen van de politiemensen die het moraliteitsverslag opstelden. Vanessa Dejaeghere was intelligent, ambitieus en enthousiast. Ze was ook een zorgzame moeder voor haar kinderen. Jess Dewaele wordt omschreven als vriendelijk, goedlachs en nooit agressief. “Hij was altijd positief en toonde veel inzet. Met hem had je nooit miserie”, zei een ex-basketcoach van de beschuldigde.

Donderdagochtend wordt gestart met de pleidooien. Luc Arnou, advocaat van de burgerlijke partijen, zal als eerste aan het woord komen. Een uitspraak wordt donderdagavond laat verwacht.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier