Assisen: Jef Vermassen is vernietigend voor beschuldigde Ahmed Liou

© BELGA
Redactie KW

In zijn pleidooi voor het hof van assisen in Brugge heeft Jef Vermassen beschuldigde Ahmed Liou (60) donderdag met de grond gelijk gemaakt.

Volgens de advocaat van de burgerlijke partijen is het duidelijk dat de beschuldigde alles heel goed had gepland. Liou staat terecht voor foltering en moordpoging op zijn toen 17-jarige dochter Chaima.

Volgens de verdediging is zijn analfabetisme de grote handicap van Ahmed Liou. “Zijn analfabetisme zit op emotioneel vlak”, aldus meester Vermassen. “Als hij zou kunnen schrijven, hij zou het woord ‘hart’ met een d schrijven.” Tegenover zijn kinderen was de Marokkaan uit Wevelgem helemaal niet streng, maar rechtvaardig. Chaima deed altijd het papierwerk voor haar ouders. Toen het visum van haar oma niet in orde geraakte, kreeg zij de schuld. “Als straf dreigde hij haar naar Marokko te sturen. Rechtvaardige rechters straffen enkel als ge schuld hebt!”

“Hij waant zich God”

De advocaat van de burgerlijke partijen verwees ook naar het gedrag van Liou tegenover zijn vorige echtgenotes. Hij ziet vrouwen als zijn bezit. “Als ge u God waant, dan is intrafamiliaal geweld blijkbaar toegestaan. Vluchthuizen zijn voor dames met dominante mannen die hun leven riskeren als ze weggaan.” De beschuldigde pleegde de feiten omdat hij tegen elke prijs het schuiladres van zijn vrouw Rahma wilde te weten komen.

Ook over de voorbedachtheid van de marteling bestaat er volgens meester Vermassen geen enkele twijfel. Zo schakelde hij zijn zoons in om Chaima op te wachten in de buurt van haar school. Tijdens de feiten bleef Ahmed Liou heel rustig en helder nadenken. Hij telefoneerde nog twee keer met een neef. “Op het moment dat een buurman roept dat hij moet stoppen, neemt hij heel bewust een zware hamer. Hij panikeert zelfs niet zwaar als er plots een vriendin van Chaima belt.”

“Ze onthouden niet het beeld van een vader, maar van een beul”

“Ouders moeten een voorbeeld zijn voor hun kinderen, en liefst een schoon voorbeeld. Nu moeten ze niet het beeld onthouden van een vader, maar van een beul.” De vier kinderen hebben nog steeds nachtmerries door de feiten. Chaima Liou heeft last van vermoeidheid en concentratiestoornissen. Toch vatte ze vorig jaar een rechtenstudie aan. “Het zal moeilijk zijn, maar ik hoop dat het lukt. En als het lukt, moogt ge hier naast mij zitten.”

Om 14 uur houdt procureur-generaal Serge Malefason zijn requisitoir.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.