Assisen Brugge: zes jaar cel voor het doden van bejaarde

Redactie KW

Een man van 26 heeft van het hof van assisen in Brugge zes jaar cel gekregen voor de opzettelijke slagen en verwondingen, zonder het oogmerk om te doden, maar met de dood tot gevolg op de 70-jarige Eduard Missant uit Oostende. Hij wordt na zijn celstraf nog tien jaar ter beschikking gesteld van de regering. De volksjury achtte de doodslag niet bewezen en baseerde zich vooral op de twijfel over de doodsoorzaak.

Op de schuldvraag of de man verantwoordelijk was voor de doodslag op Missant, antwoordde de volksjury negatief. Hij is wel veroordeeld voor de onopzettelijke doding van het slachtoffer. De jury achtte het niet onomstotelijk bewezen dat de dader het slachtoffer minutenlang wurgde tot hij stierf. Daarvoor baseerden ze zich bijna volledig op het verslag van wetsdokter Floré, die dacht dat Missant aan een hartstilstand was overleden.

pathologische leugenaar

Nochtans had een deskundigencollege die versie ontkracht. De puntbloedingen en verweerletsels waren volgens die drie geneesheren niet te rijmen met de versie van de veroordeelde. Gerechtspsychiater Hans Hellebuyck had de jury gewaarschuwd enkel van de man te geloven wat effectief bewezen was. Hij noemde hem een pathologische leugenaar en manipulator.

De procureur-generaal had acht jaar gevangenisstraf gevorderd, maar dat werd verminderd tot zes jaar. Bourquin wordt wel tien jaar ter beschikking gesteld van de regering. Meester Franky Baert, de advocaat van de veroordeelde, zei nadien dat zijn cliënt voortaan vooral van drugs moet afblijven. Hij zit intussen al zes maanden in de drugsvrije sectie van de gevangenis.

De zoon van Missant reageerde ontdaan. “Ik heb het gevoel dat mijn vader voor niets is gestorven. Ik moet besluiten dat wetenschappelijke bewijzen onvoldoende zijn.”

(belga)

Meer in de nieuwsflash op Focus-WTV, klokvast op het half uur vanaf 18u30.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.