Assisen Brugge : beschuldigde “was buiten zichzelf” toen hij uithaalde

Redactie KW

Wat er precies door zijn hoofd ging toen hij in juli 2009 Caroline Van Laethem met een briefopener doodstak, dat kon beschuldigde Bart Van Neder maandag niet vertellen. De 39-jarige man staat voor het hof van assisen voor Brugge voor de doodslag op zijn echtgenote. “Ik was buiten mezelf”, vertelde hij tijdens zijn verhoor. Voorzitter Koen Defoort noemde het voorgewende selectieve geheugenverlies vreemd, omdat de man zich wel alle andere gegevens en details van die fatale avond herinnert.

Bart Van Neder en Caroline Van Laethem leerden elkaar kennen in een Roeselaars danscafé in 2004, waar zij de bar uitbaatte en hij portier was. Er ontstond al snel een relatie, die vaak met problemen gepaard ging.

Uit het verhoor bleek dat Van Neder een erg jaloerse man is, die zijn vriendinnen steeds hard aanpakte als hij weer eens vermoedde dat ze hem ontrouw waren. Voorzitter Defoort legde Van Neder enkele getuigenissen voor van voormalige liefjes, die het hadden over zijn woedeuitbarstingen. Telkens zwakte de beschuldigde die getuigenissen af, of wees hij ze als onjuist van de hand.

Ook Caroline Van Laethem leerde al snel het jaloerse en dominante karakter van haar nieuwe liefde kennen. Vrienden zagen de blauwe plekken op haar arm, maar ook voor het hof bleef de beschuldigde ontkennen dat hij haar ooit heeft geslagen. “Ik zag ze daarvoor te graag”, luidde het.

Maar de voorzitter bleef terugkomen op het egocentrische karakter van de man. Op het huwelijksfeest van het koppel, in juli 2006, stapte de bruidegom even voor middernacht zelf op, boos om enkele discussies met zijn familie. Zijn bruid liet hij achter.

Ook klanten van de tearoom die ze tussen 2006 en 2008 hadden uitgebaat, en ook later van café In De Welkom, kregen het al eens aan de stok met Van Neder, toen hij weer eens vermoedde dat ze een relatie hadden met zijn vrouw. Eén vriend van de familie moest bovendien een tiental keren tussenkomen om de beschuldigde te kalmeren wanneer hij een aanvaring had met Caroline Van Laethem.

Op een verjaardagsfeestje van de vrouw, kwam hij onverwacht toch opduiken en slingerde hij bedreigingen en verwensingen naar het hoofd van de aanwezigen. Voor dat verjaardagsfeestje had hij de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis verlaten waar hij sinds twee dagen was, na een nieuwe ruzie met zijn vrouw.

In de zomer van 2009 was de maat vol voor Caroline Van Laethem. Ze leerde op dat ogenblik ook een nieuwe vriend kennen waar ze een relatie mee aanknoopte. Van Neder kwam dat te weten maar kon zijn vrouw overhalen om hun huwelijk toch nog een kans te geven. Het was echter maar voor korte tijd, want op zaterdag 25 juli 2009 liet ze haar man weten dat ze wilde scheiden.

“Ik heb geprobeerd met haar te praten. Ik maakte ze duidelijk dat ik veel voor de opvoeding van haar twee kinderen had gedaan, dat ik me dag en nacht inzette. Maar ze begon hysterisch te doen, gooide een bloempot op de grond en stampte met de voeten op de vloer”. De kuisvrouw van het café, die tijdens de ruzie de klanten bestelde, had getuigd dat ze Caroline Van Laethem had gezien toen ze om hulp riep. “Hij had haar bij de hals vast. Caroline maakte een beweging met de vinger over de keel, en riep dat hij haar ging doodsteken”, citeerde de voorzitter uit de getuigenis.

Dat het slachtoffer dat gezegd had, ontkende Van Neder hardnekkig. “Ik heb haar gewoon terug naar binnen geduwd. Caroline had een briefopener in de hand en zwaaide er mee, mogelijk om mij op afstand te houden. Ik heb die nadien uit haar handen genomen.” Wat er precies door hem heen ging toen hij uithaalde, herinnert hij zich naar eigen zeggen niet meer. “Naar mijn weten heb ik 5 tot 10 keer gestoken”, vertelde hij. Uit de vaststellingen bleek dat de vrouw 139 keer gestoken werd.

Uiteindelijk stopte de cafébaas toen een klante de woonkamer op de verdieping binnenkwam. Hij rende weg en werd enige tijd later in de buurt van het café gevat.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.