Asbest enkel nog in speciale verpakking welkom op Torhouts recyclagepark

De asbestcontainer op het recyclagepark in Torhout. Voortaan mogen asbesthoudende stoffen, zoals golfplaten, enkel nog in een speciale verpakking aangevoerd worden. © JS
Johan Sabbe

Voortaan kunnen asbesthoudende stoffen, zoals de oude Eternit-golfplaten, niet meer zomaar naar het Torhoutse recyclagepark gebracht worden. Ze dienen van een speciale verpakking voorzien te zijn. Maandagavond heeft de gemeenteraad het nieuwe reglement goedgekeurd.

Die specifieke verpakking kan aangekocht worden op het recyclagepark zelf of bij de afvalintercommunale MIROM in Roeselare. Maar opgepast: het verpakken van het asbest, dat zoals bekend heel schadelijk voor de gezondheid is, moet vooraf gebeuren. Dat kan niet op het domein van het recyclagepark. Meer zelfs: het is streng verboden om dat te doen. De nieuwe richtlijnen gelden voor alle MIROM-gemeenten.

Alleen hechtgebonden asbest kan nog

“Er zijn grote en kleine zakken voor het asbest beschikbaar”, aldus schepen van Leefmilieu Elsie Desmet (CD&V). “Een grote zak voor een drietal golfplaten kost 2,50 euro, een kleine zak voor één plaat 1,50 euro. Enkel het zogenoemde hechtgebonden asbest is nog welkom, al moet het vanaf 1 januari dus verpakt worden. De bewoners kunnen het asbest aanleveren onder de zogenoemde oranje groep, dus met maximum 1.000 kilogram vrijstelling per gezin en per jaar. Wie na Nieuwjaar nog onverpakt asbest wil brengen, zal geen toegang tot het recyclagepark krijgen.”

Hechtgebonden asbest houdt in dat de vezels in het draagmateriaal verankerd zitten. Het gaat om Eternit, menuiserite, golfplaten, asbestleien, bepaalde dak- en gevelleien, gas- en waterleidingen, regenpijpen, vlakke gevelplaten, bloembakken, enzovoort.

“Wees voorzichtig”, waarschuwt de schepen. “Bevochtig vooraf het materiaal en zorg dat het niet breekt tijdens de afbraakwerkzaamheden. Gebruik in geen geval een slijpschijf, zaag of boor. Zo voorkom je dat de gevaarlijke asbestvezels vrijkomen. Losse, niet hechtgebonden asbest mag overigens niet langer naar het recyclagepark gebracht worden. Ik denk aan spuitasbest, isolatieplaten van verwarmingsketels, asbestkarton en isolatiegips. Het verwijderen van dergelijke zaken is een karwei voor gespecialiseerde bedrijven.”

Geen luiers meer afzonderlijk op het recyclagepark

Ook nieuw is dat luiers voortaan niet meer afzonderlijk op het recyclagepark ingezameld worden. “In plaats daarvan verhogen we de premie voor herbruikbare luiers met 150 euro tot een maximum van 250 euro”, legt schepen Desmet uit. “Mensen met incontinentie krijgen een premie van 34 euro per jaar. Voor alle duidelijkheid: dat laatste geldt dus niet voor babyluiers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier