Armoedebestrijdingsplan Kortrijk: van wijkteams tot sociale kruidenier

Redactie KW

Vrijdag werd het armoedebestrijdingsplan in Kortrijk voorgesteld. Opvallend: naast stad Kortrijk en OCMW Kortrijk engageren zich ook veel private partners.

Liefst 11.227 mensen in Kortrijk leven in armoede, stelt OCMW-voorzitter en schepen van Armoedebestrijding Philippe De Coene. “Dat is een cijfer die volgens de Europese normen werd gehanteerd. Maar we vermoeden dat het cijfer nog hoger ligt. In elk geval zit Kortrijk in het koppeloton van West-Vlaanderen als het om arme inwoners gaat.”

Budget van 32 miljoen euro

Om de armoede in Kortrijk zo goed mogelijk te bestrijden is voor 2014 tot en met 2019 een budget van ruim 32 miljoen euro voorzien. Het plan zelf richt zich op tien fronten, zoals bijvoorbeeld inkomensgarantie en sociale bescherming, eten en gezond eten of toegang tot goede diensten. “Toegang tot goede diensten en maatwerk houdt 28 acties in, waaronder de opstart van wijkteams, die kunnen werken aan meer welzijn in buurten en wijken, en bijstandsteams, die mensen in crisissituaties kunnen bijstaan. Wat betreft gezond eten willen we het project sociale kruidenier lanceren, een buurtwinkel waar kwalitatieve producten aan goedkope prijzen worden aangeboden”, aldus nog Philippe De Coene.

Ook private partners

Opvallend is dat naast tal van sociale organisaties ook veel private partners ook hun steentje willen bijdragen. Zo willen onder meer hotel Damier, Voka en Viva Sara zich engageren. Tot slot: wie zelf ideeën heeft om armoede in Kortrijk op een efficiënte manier te bestrijden, kan contact opnemen met tien@ocmwkortrijk.be.

(AXV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.