Ardooie koopt 750.000 euro Gaselwest-aandelen

Redactie KW

Op de gemeenteraad van 30 mei werd beslist dat Ardooie meewerkt aan een nieuwe kapitaaloperatie, dat winst moet opleveren. Door Dexia loopt de gemeente nog extra inkomsten van 40.000 euro mis.

Naast de goedkeuring van de agenda voor de algemene vergadering lichtte burgemeester Karlos Callens ook de instapoperatie toe van een nieuw aandelenpakket. “Electrabel is een grote aandeelhouder van Gaselwest, maar sinds de liberalisering van de markt, wil Europa dat Electrabel zich daar uittrekt tegen 2018”, aldus de burgemeester.

„Vandaag worden twee soorten aandelen gekocht. De ene geven stemrecht, de andere leven winst op. Sommige gemeentes verkopen die laatste aandelen om een magere stadskas te spijzen, maar Ardooie is financieel gezond. Daarom stel ik voor dat we aandelen kopen voor 750.000 euro. De VREG belooft ons een opbrengst van 4,8 procent, wat meer is dan op de bank.”

Oppositielid Patrick Deman vroeg zich ook af of de gemeente hinder zal ondervinden van de forse besparingsmaatregelen van Dexia. Die vroeg geld bij de gemeenten en steden om de kosten van de bankencrisis in te dijken. In ruil daarvoor zouden de gemeenten een dividend uitgekeerd krijgen van 13 procent. Aangezien er veel Griekse obligaties in de portefeuille zitten van Dexia én Griekenland momenteel in slechte papieren zit, keert Dexia slechts 7 procent uit. „Dat levert ons 40.000 euro minder winst op”, licht de burgemeester toe. „Maar het gaat niet om een verlies, enkel om minder winst.”

(BVB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Roeselare)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier