Archeologische techniek golfsite Oostduinkerke nu ook uitgevoerd op Stonehenge

Redactie KW

Archeologische technieken die voor het eerst toegepast werden op de site Golf ter Hille in Oostduinkerke zijn nu ook in Stonehenge gebruikt, het wereldberoemde prehistorisch megalithisch heiligdom van ca. 6.000 jaar oud.

“Golf ter Hille was de eerste plaats in België waar men landbouwgronden op grote schaal ingescand heeft”, zegt professor Marc Van Meirvenne van UGent. “De zeer gevoelige en hoogtechnologische sensor zit in een slede en wordt over het terrein voortgetrokken door een terreinvoertuig met gps. Doel is om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de ondergrond en daarmee ook een zicht te krijgen op de natuurlijke en menselijke sporen uit het verleden die erin verborgen liggen. Vervolgens kunnen we door middel van gericht graafwerk de site verder onderzoeken.”

De resultaten overtroffen alle verwachtingen. De bevindingen werden in internationale publicaties en op wetenschappelijke congressen verspreid. Het is daar dat het internationale onderzoeksteam, dat de site van Stonehenge bestudeert, de mogelijkheden voor Stonehenge ervan inzag. Men nodigde het Gentse team uit om zijn techniek ook op de wereldwijd bekende site toe te passen.

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 26 oktober 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier