Archeologen op zoek naar schuilkelders onder Grote Markt Diksmuide

Redactie KW

Op de Grote Markt van Diksmuide zijn woensdag archeologische opgravingswerken gestart.

Er worden drie sleuven van 3 meter breed en 25 meter lang gegraven. De firma Ruben Willaert uit Brugge is gespecialiseerd in archeologische opgravingen.

“Wat nu gebeurt is in de eerste plaats een controle naar de bunkers. Aan de hand van de opgravingen zullen veel vragen kunnen beantwoord worden,” laat een medewerkster van de firma weten. “We zullen kunnen zien wat de impact van WOI geweest is, of er nog schuilkelders onder de markt zitten en hoeveel, waar en wanneer ze gebruikt werden en of ze al dan niet nog bestaan.”

13de eeuw

In de jaren ’90 werd een sleuf getrokken bij het standbeeld en daar werden dan hele stapels huishoudelijk afval gevonden waarvan de oudste teruggaan tot de 13de eeuw. De werken zullen een paar dagen duren en als het weer blijft meezitten zou alles weer dicht moeten zijn tegen vrijdag.”

Of er al dan niet iets zal gevonden worden is nog de vraag maar in ieder geval zal aan de hand van de opgravingen heel wat kunnen verteld worden over de ondergrond en de evolutie op de Grote Markt in Diksmuide. de archeologen graven tot zowat twee meter diepte, waar de natuurlijke bodem zich bevindt.

(ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.