Albert Steyaert uit De Vissershaven : „Visserij heeft nog toekomst”

Redactie KW

Woensdag 17 november wordt de laatste aflevering van De Vissershaven vertoond. Deze realityreeks op Eén toonde het reilen en zeilen in en rond de Oostendse vissershaven. De reeks focuste ondermeer op reder Albert Steyaert, zijn zoon Johnny en kleinzoon Jones. „Af en toe werd er wat overdreven en dat vond ik helemaal niet nodig. De realiteit is al erg genoeg !”, aldus de kleine, geblokte reder.

Vier jaar geleden kwam de VRT filmen in Oostende voor De Vissershaven. „Toen vertelden ze dat de reeks een jaar later uitgezonden zou worden, maar het heeft nog vier jaar geduurd. Intussen zijn er mensen gestorven, zijn er boten verdwenen en is de situatie in onze Oostendse vissershaven nog maar eens gewijzigd”, vertelt Albert, die samen met zijn familie met plezier meegewerkt heeft aan de opnames. „De ploeg is met mij naar Liverpool gereden. Ze zijn drie dagen meegeweest met het schip in zee. We werden overal gefilmd : in huis, bij de bakker, bij de beenhouwer. Ik denk dat ze drie dagen met mij alleen bezig geweest en daarnaast waren er nog de opnames in de veiling…”

Wat vind je van het resultaat ?

„We krijgen veel positieve reacties van overal, ook van mensen in het binnenland. De kijkcijfers zijn goed. De mensen weten natuurlijk niet hoe het er kan aan toe gaan op zee en hoe hard onze stiel wel is. Velen verschieten daarvan. Aan de andere kant vond ik het soms toch wat overdreven. De visserij werd soms in een verkeerd daglicht geplaatst en dat was absoluut niet nodig. De realiteit is al erg genoeg ! Toch ben ik trots dat wij werden uitgekozen voor deze reeks. En ook al spreken ze van drie generaties vissers, in feite zijn het er vier want ook mijn vader Oscar was visser.”

Hoe moet het eigenlijk verder met de visserij ?

„Door de crisis waren er veel faillissementen. Er zijn veel visserssloepen gesloopt, België heeft maar een kleine vloot meer. Het ging steeds bergaf in Oostende; slechter kon niet meer. Ik hoop dat de realisatie van de Vlaamse Visveiling op termijn positief zal zijn. Er is nu één bestuur en er is maar één prijs, één klok ! Wij reders van Oostende zien onze veilingkosten met een half percent stijgen, dat is het nadeel, maar tegen 2015 is er een nieuwe, moderne visveiling beloofd in Oostende. Er is nog toekomst voor de visserij ! Schepen Miroir heeft dikwijls de volle laag gekregen, maar ik zeg dat hij gedaan heeft wat hij moest doen. Hij heeft veel reders geholpen.”

(FR)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier