Albanees gezin uit Bissegem moet het land uit

Redactie KW

Het Albanese gezin Qafaj uit Bissegem is opgepakt en zal zo goed als zeker eerstdaags op het vliegtuig gezet worden.

Om hun uitwijzing aan te klagen schreven klasgenoten uit het Atheneum op de Pottelberg in Kortrijk onlangs nog heel wat brieven. De gezinsleden zijn door de politie van hun bed gelicht. Zij verblijven nu in een terugkeerwoning in afwachting wellicht van hun vlucht naar hun thuisland. De advocaat heeft kritiek op de manier waarop dat is gebeurd en begrijpt niet waarom ze niet de tijd krijgen om vrijwillig te vertrekken.

Uitzonderlijk

“Het opsluiten gebeurt maar in uitzonderlijke situaties als men bijvoorbeeld vreest dat iemand zou vluchten”, zegt meester Bertrand Vrijens. “Meestal gaat dat om personen die hier alleen zijn en waarvan men denkt dat ze het land niet vrijwillig zullen verlaten omdat ze al een paar keer een bevel kregen. Hier is het totaal anders. We zitten hier met schoolgaande kinderen die het goed deden op school en al goed Nederlands spraken”, meent hij.

Timing

Ook de timing, het schooljaar loopt op zijn eind, vindt hij ongelukkig. De dienst vreemdelingenzaken zegt heel menselijk te zijn geweest. Ze wijst wijst erop dat het gezin al halfweg februari bij het weigeren van de asielaanvraag een bevel kreeg om het land te verlaten. Volgens de advocaat worden gezinnen dan normaal gedoogd wanneer nog regularisatieaanvragen lopen.

(K.B./A.D.)

Albanees gezin uit Bissegem moet het land uit

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier