Al minstens vier nodeloze oproepen aan Westkust

Redactie KW

In het Paasweekend zijn er aan de Westkust al minstens vier nodeloze oproepen geweest voor redden van drenkelingen of personen in moeilijkheden op zee.

Telkens werd de volledige procudure op gang geschoten : politie en brandweer komen ter plaatse, ziekenwagen en MUG-dienst staan paraat, de reddingsboot ‘Brandaris’ verlaat de haven van Nieuwpoort en stevent naar de zoekzone, terwijl de bemanning van de Seaking op de basis Koksijde naar de stand-by-heli rent om zo vlug mogelijk boven het aangeduide gebied te gaan meezoeken.

Grappenmakers en toeristen

In het slechtste geval zijn het flauwe grappenmakers die naar de dienst 100 bellen of rechtstreeks naar de brandweer, ofwel zijn het bezorgde toeristen, die menen iets gezien te hebben op het water dat er, volgens hen, normaal niet thuishoort,… Maar meestal gaat het -gelukkig- om een verkeerde inschatting. Vaak verwarren nietsvermoedende toeristen een dobberende boei, een stuk hout of een ander drijvend obstakel met een drenkeling, dat inderdaad door de deining plots ‘kopje onder’ gaat om een eind verder weer op te duiken, zelfs worden soms in Koksijde-Bad, dartelende zeehonden verward met spartelende drenkelingen.

Interventies tijdens paasverlof

Zo waren er twee interventies te Oostduinkerke het afgelopen weekend, één op de Zeedijk en één ter hoogte van de Oosterhelling. Een dame had een surfer uit het oog verloren en belde in paniek naar de hulpdiensten. Op Paasmaandag en dinsdag waren er een tweetal oproepen, waarschijnlijk door een flauwe grappenmaker. Ter hoogte van de Dumontlaan te Sint-Idesbald, dinsdagnamiddag, zou volgens een oproeper een drenkeling een eind in zee liggen, ook had hij een verlaten bootje gezien. Maar al vlug bleek dat er van een drenkeling geen sprake was, gelukkig kon de heli nog aan de grond gehouden worden en werd het alarm tijdig afgeblazen.

(JT)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 9 april 2010

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.