Aimé Acton (101) herdenkt zijn gevallen kameraden op 73ste herdenking van Leieslag

Oud-strijder Aimé Acton. © BRU
Redactie KW

Op vrijdag 24 mei, wordt voor de 73ste keer de Leieslag herdacht. Net als tijdens vorige edities zal ook oud-strijder en ereburger van Kuurne Aimé Acton, die ondertussen 101 jaar is geworden, aanwezig zijn op deze herdenking die muzikaal wordt opgeluisterd door de Koninklijke Muziekkapel van de Marine.

Door Nico Speleers

Van alle oud-strijders die tijdens de Leieslag, die plaatsvond op 23, 24 en 25 mei 1940 drie dagen lang in Kuurne hardnekkig weerstand boden aan de Duitsers, is enkel nog Aimé Acton (101) in leven. Aimé Acton die in Laken woont, verloor tijdens de zwartste periode uit de geschiedenis van Kuurne veel kennissen en ook zijn beste vriend. Elk jaar opnieuw zakt Aimé dan ook steevast af naar Kuurne om de herdenking van de Leieslag bij te wonen. Ook dit jaar is dit niet anders.

“Ik hecht er enorm veel belang aan om elk jaar opnieuw mijn gesneuvelde kameraden te eren”, vertelt Aimé, “Na Kuurne te zijn doorgetrokken vatte ik post in Hulste als mitrailleurschutter. Het waren dagen van 24 uur op 24 vechten, zonder mogelijkheid tot slapen of eten. De weinige wortels die onderweg terug te vinden waren op het veld trokken we uit de grond om er onze honger mee te stillen. Op zo’n moment heb je zelfs geen tijd om bang te zijn. Ondanks ons serieus verzet konden we toch niet voorkomen dat de Duitsers ons uiteindelijk versloegen.”

Elk jaar is ook het Bataljon 12de Linie - Prins Leopold - 13de Linie aanwezig om 'De Slag aan de Leie' te herdenken.
Elk jaar is ook het Bataljon 12de Linie – Prins Leopold – 13de Linie aanwezig om ‘De Slag aan de Leie’ te herdenken.© BRU

Herman Napoleon

Elk jaar opnieuw is de herdenking van de Leieslag een emotioneel gebeuren voor Aimé gezien hij op die dag opnieuw herinnerd wordt aan de moeilijkste dagen uit zijn leven. Tijdens de gevechten aan de Leie sneuvelden in Kuurne zo’n 150 mensen en vielen meer dan 500 zwaargewonden. De meeste slachtoffers vielen in de rangen van het 12de Linie-regiment, maar de Leieslag maakte ook twee Kuurnse slachtoffers.

“Een van die burgerslachtoffers was de 53-jarige onderwijzer Herman Napoleon die getrouwd was met Martha Herman en in de Kortrijksestraat woonde”, vertelt Wilfried Dujardin, secretaris van het Gemeentelijk Leieslagcomité Kuurne. “Tijdens een stil moment op vrijdag 24 mei 1940 zou meester Herman het wagen om brood te halen, nadat hij met zijn gezin was gaan schuilen in een magazijn van het vlasbedrijf Antoon Vervaecke aan ‘t Zweerd. Deze gewaagde onderneming bekocht Meester Herman echter met zijn leven, hij werd dodelijk getroffen door een granaatscherf tijdens de beschietingen van vrijdag 24 mei 1940. Napoleon Herman staat geboekt als ‘overleden op vrijdag 24 mei 1940 om 15 uur’. Een eenvoudig kruisje sierde daarbij zijn voorlopig graf.”

Optocht naar Leiemonument

De herdenking van de 73ste Leieslag gaat vandaag 24 mei van start om 9 uur met de ontvangst van de genodigden op het gemeentehuis, gevolgd om 10 uurdoor een herdenkingsviering opgeluisterd door de Schola Gregoriana. Om 11 uur volgt dan de openingsceremonie in aanwezigheid van het Bataljon 12de Linie Prins Leopold – 13de Linie en de optocht naar Leiemonument.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier