Agent krijgt opschorting van straf na incident bij schietoefening

Redactie KW

Een 39-jarige agent van de politiezone Vlas is dinsdag door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld voor onopzettelijke slagen en verwondingen door gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg. Hij kreeg opschorting van straf. Een 46-jarige schietinstructeur uit Kortrijk is vrijgesproken. Beiden stonden terecht na een verkeerd afgelopen schietoefening op de schietstand in Gullegem op 27 september 2006.

Op die dag hield de Kortrijkse politiezone Vlas in de gebruikelijke oefenstek in Gullegem een oefening. In het eerste deel kregen de aanwezige agenten schietonderricht, in het tweede deel moesten ze tijdens een tactische oefening een donker appartement binnendringen waarin zich twee boeven hadden verscholen. Twee agentes figureerden als boef en verstopten zich respectievelijk onder een tafel en in een kast. Na het eerste deel, waarbij de echte munitie uit het dienstwapen was gehaald, laadde S.V. uit Izegem zijn wapen opnieuw met scherp. Een eerste schot raakte een agente in de buik, een tweede een agente in het been. Beide dames liepen zware verwondingen op.

Geen schadevergoeding

Beide slachtoffers stelden zich burgerlijke partij en hoopten een morele schadevergoeding te krijgen, maar daar ging de rechter niet op in. Het voorval wordt als een arbeidsongeval bekeken en in de Belgische arbeidsongevallenwet staat dat men in zo’n geval geen morele schadevergoeding kan eisen.

Aan de schietinstructeur, die de oefening leidde, verweet het openbaar ministerie dat hij vooraf niet controleerde of de wapens geladen waren. Na het eerste schot gaf hij bovendien het bevel om verder te gaan. De rechter sprak hem toch vrij.

(Belga/BS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.