Affaire Vangheluwe blijft gemoederen beroeren

Redactie KW

In de helft van de zondagsmissen zal met geen woord worden gerept over de affaire-Vangheluwe. Dat besluit “Het Nieuwsblad” na een rondvraag bij Vlaamse priesters. De krant kreeg 82 priesters aan de lijn, van wie de helft wilde meewerken. Van die groep van veertig priesters zal de helft het in de zondagsmis niet over Roger Vangheluwe hebben. “Hij verdient deze aandacht niet”, zeggen deze priesters.

“Juist nu moeten we erover praten”, luidt het dan weer bij de
priesters die in de zondagsmis wel iets over Vangheluwe zullen zeggen. Vaak is één zin of een voorbede voldoende, “zo lang er maar iéts over gezegd wordt”, zeggen die priesters. “De gelovigen moeten hun boosheid luchten.”


In ieder geval zijn alle priesters verontwaardigd over de
uitspraken van de gewezen Brugse bisschop en vinden ze dat het Vaticaan moet ingrijpen. Een zwijgverbod is de eerste stap. Enkele priesters geloven dat een opname in de psychiatrie de enige afdoende oplossing is. Drie kwart vindt wel dat Vangheluwe zijn pensioen mag behouden, de anderen vinden dat hij moet terugvallen op het minimum van 900 euro of een deel moet wegschenken aan het goede doel, bijvoorbeeld aan zijn slachtoffers. (Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.