Advocate die geld van cliënten verduistert, vraagt vrijspraak

Redactie KW

Voor de correctionele rechtbank van Brugge heeft een voormalige advocate de vrijspraak gevraagd. De jonge vrouw wordt beticht van het verduisteren van 171.000 euro.

De feiten speelden zich enkele jaren geleden af. De toenmalige advocate werd door de rechtbank aangesteld als curator, schuldbemiddelaar en voorlopig bewindvoerder van bedrijven met financiële problemen.

De vrouw beheerde de inkomsten van haar cliënten die in de schulden zaten. Ze stortte hen leefgeld door. Het overtollige geld moest ze eigenlijk doorsluizen naar de schuldeisers. Maar dat deed ze niet. Ze stak dat geld in eigen zak.

De verdediging vraagt de vrijspraak en verwijst daarbij naar het psychiatrisch verslag. Op het moment van de feiten moest de vrouw mediactie nemen tegen een bepaalde aandoening. De combinatie van die pillen en het frequent drinken van alcohol, zorgde er volgens de verdediging voor dat de vrouw niet goed besefte wat ze deed. Ze zou met andere woorden ontoerekingsvatbaar zijn geweest.

Het openbaar ministerie gaat niet akkoord met de vraag om vrijspraak. Het neemt ook geen vrede met probatie-uitstel, waarbij de uitgesproken straf niet zou worden uitgevoerd. Pikant detail is ook dat de beschuldigde destijds voorzitter was van de conferentie van de jonge balie.

De zaak wordt op 6 april voortgezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier