Acties tegen huisjesmelkerij in Oostende

Redactie KW

De stad begint in samenwerking met de Vlaamse woon- en bouwinspectie gecoördineerde acties tegen huisjesmelkerij. Er zijn afspraken met het parket om waar mogelijk gerechtelijk te vervolgen. Vandaag vond een eerste actie plaats.

In de Interbellumwijk – de buurt tussen Torhoutsesteenweg, Prinsenlaan, Leffingestraat en Grensstraat – wordt al langer geklaagd over overlast. Er werd een wijkcomité opgericht rond de problematiek. Overbevolking in bepaalde huizen is een van de problemen.

Het stadsbestuur, de Vlaamse wooninspectie en de Vlaamse bouwinspectie voerden vandaag een eerste gecoördineerde actie tegen woningen die uit te veel woongelegenheden bestaan. ‘Er zijn afspraken met het parket om waar mogelijk gerechtelijk te vervolgen’, zegt burgemeester Jean Vandecasteele.

Vanmorgen werd een eerste plaatsbezoek gebracht aan een woning in de Plantenstraat. Mensen van de Vlaamse administratie, de huisvestingsdienst van de stad, brandweer en politie kwamen ter plaatse en stelden vast dat er zes of zeven woongelegenheden waren. Het huis was al langer ongeschikt verklaard en voldoet dus niet aan de Vlaamse vereisten voor woonkwaliteit.

‘Het scharnierjaar is 2000’, legt schepen van Huisvesting Nancy Bourgoignie uit. ‘Het aantal woongelegenheden dat er toen in een woning was, mag er blijven. Maar later bijgekomen woongelegenheden zijn bouwovertredingen. In één woning kunnen maximum twee woongelegenheden vergund worden.’

De Vlaamse inspectie besliste meteen tot een stakingsbevel voor de woning in de Plantenstraat, waardoor er geen werken meer mogen worden uitgevoerd en er geen nieuwe mensen kunnen worden ingeschreven. Er wordt een pv opgemaakt en de eigenaar riskeert een gerechtelijke vervolging.

Er volgen in de komende maanden nog meer gecoördineerde acties als deze in Oostende. De Interbellumwijk wordt prioritair aangepakt, maar ook elders in de stad komen er acties.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.