Acties bij Carrefour-vestiging in Kuurne

Redactie KW

Vrijdag zullen de vakbonden onder meer actie voeren aan Carrefour in Oostakker. Volgens vakbondssecretaris Katrien Degryse van ABVV-BBTK zal onder andere ook bij Carrefour in Ninove en Kuurne gestaakt worden.

De weekendacties van de vakbonden aan Carrefourafdelingen beginnen dit keer op vrijdag, omdat zaterdag de winkels dicht zijn. De socialistische vakbond kondigde donderdag aan dat er onder andere actie zal gevoerd worden aan de afdeling in Oostakker, Ninove en Kuurne. Zondag zijn een aantal Carrefourwinkels uitzonderlijk open, en mogelijk volgen daar dan ook acties.

“We verwachten dat er genoeg werkwilligen zullen zijn om Carrefour in Oostakker morgen open te houden voor het publiek”, reageert Lars Vervoort. Momenteel wordt een initiatief van de sociale bemiddelaar afgewacht voor verder overleg, maar als het van de directie afhangt, “kunnen de geprekken niet snel genoeg verder gezet worden”, aldus Vervoort.

“We hebben constructieve voorstellen die verder gaan dan de werknemers in Brugge verwachten. Er wordt momenteel gepraat, en we vinden dat acties en onderhandelingen moeilijk samen gaan.” Maar volgens Katrien Degryse van de socialistische vakbond gaan de acties “verder dan Carrefour alleen”.

“Dit is een problematiek die voor de hele handel geldt. Er bestaat een wettelijk achterpoortje dat de grote ketens toestaat een winkel onder zelfstandige basis te openen, en zo de werknemers minder te moeten betalen.


In het verleden deden anderen dit ook al, zoals Gamma bijvoorbeeld. Maar ten eerste staan we daar als vakbond minder sterk, en ten tweede heeft Carrefour een sterke voorbeeldfunctie.” Volgens Degryse vrezen de vakbonden dat Carrefour op deze manier een precedent schept, die andere ketens als Colruyt en Lidl zal verplichten te volgen om hun concurrentiepositie te behouden. (Bron Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.