ABVV over staking bij CNH: “We zijn misschien een beetje te spontaan geweest”

© BELGA
Redactie KW

Bij de socialistische vakbond ABVV hebben ze na een stakingsdag bij Case New Holland in Zedelgem de hand in eigen boezem gestoken.

Donderdag legde het gros van de werknemers van Case New Holland, producent van landbouwmachines, spontaan het werk neer toen vernomen werd dat een collega ontslagen werd omdat hij zijn veiligheidsbril niet droeg. Dat hij daarvoor al meermaals vermaningen had gekregen, kon op weinig begrip rekenen. De nieuwe plant manager ging veel te streng met de bezem doorheen de heersende werkgewoontes, vonden ze bij het ABVV, en dit ontslag leek voor hen vooral symbolisch.

Wel meer op zijn kerfstok

Maar later gisteren bleek dat de ontslagen werknemer wel meer op zijn kerfstok had en was hij de voorbije weken meerdere keren onwettig afwezig. Volgens een andere werknemer, die anoniem bij onze redactie getuigde, gebeurde het zelfs dat de man tussen de rekken een dutje deed tijdens de werkuren. Kortom: toch geen zo’n onbeschreven blad als het ABVV eerst had aangenomen.

In Het Nieuwsblad, dat weet dat de ontslagen werknemer soms zelfs boeken zat te lezen om de tijd te doden, slaat de vakbond vandaag dan ook mea culpa. “We zijn misschien een beetje té spontaan geweest,” aldus Henk Deprez van ABVV. Opvallend: de vakbonden ACV en LBC-NVK beklemtoonden gisteren al meteen dat ze zich distantieerden van de actie van de socialistische vakbond. Van zodra het de ABVV duidelijk werd hoe de vork echt aan de steel zat, ging iedereen donderdagnamiddag weer aan de slag.

En ondertussen in Italië…

Alleen is het maar de vraag in hoeverre de directie in de hoofdzetel in Italië daarmee kan lachen. In Zedelgem leeft bij heel wat werknemers en kaderleden al langer het besef dat men zich maar het beste koest houdt en binnen de lijntjes kleurt, wil men daar op termijn niet op afgerekend worden als er ergens herstructuringen moeten worden doorgevoerd. En dan is dit een bijzonder ongelukkig signaal.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier