Aardappeloogst zal kleiner dan verwacht zijn

Redactie KW

De aardappeloogst kan dit jaar flink tegenvallen volgens de aardappelstudieclub van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). De huidige aardappelmarktprijs van 5 euro per honderd kilo is daarom niet langer realistisch met de verwachte marktontwikkelingen in het achterhoofd. De consument heeft echter niets te vrezen. Dat heeft de studieclub vrijdag laten weten.

“We willen vooral de industrie wakker schudden, maar de consumenten zullen geen effect ondervinden”, viel bij Guy Depraetere, ABS-woordvoerder en stichter van de aardappelstudieclub, vrijdag te horen. Depraetere, zelf
akkerbouwer van aardappelen, ziet vooral voordelen voor zijn
collega-aardappeltelers in Vlaanderen.

Zo zal de marktprijs voor aardappelen waarschijnlijk de hoogte in gaan door het slinkende aanbod. “Aanvankelijk werd verwacht dat de prijzen laag zouden zijn door de goede weersomstandigheden, maar de recente droogte heeft een kentering veroorzaakt”, aldus Depraetere.

Zo zal onder meer de bintjesoogst door de droogte tegenvallen. De
droogte maakt het rooien op vele plaatsen in Vlaanderen momenteel onmogelijk en haalt het groeipotentieel van de aardappels naar omlaag. “De aardappels die nu in de grond steken, verzwaren niet meer. Daardoor zal de opbrengst lager liggen dan verwacht.” Voor dit jaar wordt de Belgische opbrengst geschat op 41 ton per hectare, terwijl in 2008 de eindopbrengst
46,3 ton per hectare bedroeg.

Daarenboven is het onderwatergewicht van aardappels volgens de
ABS-studieclub bijzonder hoog. Concreet betekent dit dat de zogenaamde droge stof in aardappels hoog ligt. Dat veroorzaakt meer bulten (of “blauwstoot”) en beschadigingen op de aardappels waardoor meer aardappels afgekeurd kunnen worden en het aanbod dus opnieuw slinkt.

De studieclub ondervroeg donderdag tijdens zijn tweemaandelijkse
samenkomst 25 professionele aardappeltelers uit onder meer de kustpolders, de Eeklose polders, de zand- en zandleemstreek, Heuvelland, Noord-Henegouwen, de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland.

Ook de Boerenbond waarschuwde vrijdag via zijn weekblad “Boer en Tuinder” dat het geen topjaar wordt voor de aardappeltelers. Hoewel in België zestien procent meer gebied werd gebruikt voor aardappelteelt, kan de opbrengst volgens de landbouworganisatie tien tot twintig procent zakken door de droogte. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier