Aanvullend onderzoek in proces tegen sjoemelende zaakvoerder uit Houthulst

Redactie KW

De rechtbank van Ieper heeft maandag nog geen vonnis geveld in het proces tegen een zakenman uit Houthulst, die drie jaar cel en een verbeurdverklaring van 1,3 miljoen euro riskeert.

De rechter heeft bijkomend onderzoek bevolen.

Francis L. (51) wordt ervan beschuldigd zijn faillissement laattijdig te hebben aangegeven. Hij zou ook 1,3 miljoen euro verduisterd hebben. De bal ging aan het rollen toen twee textielbedrijven van Francis L. vorig jaar de boeken neerlegden.

Het openbaar ministerie merkte dat de beklaagde, ondanks een enorme schuldenberg, een luxueus leventje leidde. Hij woonde in een riante villa en reed met blitse wagens. Volgens de openbaar aanklager rijfde Francis L. heel wat zwart geld binnen bij de verkoop van producten in Spanje. Slechts de helft ervan werd gefactureerd. Op die manier zou de man 1,3 miljoen euro in eigen zak gestopt hebben.

Vrijspraak

Het openbaar ministerie tilde zwaar aan de feiten. Francis L. zou trouwens ook de rechtbank van koophandel hebben misleid om van de WCO (wet op de continuïteit van de onderneming) gebruik te kunnen maken.

Voor de inbreuken op de faillissementswet vroeg de man de vrijspraak. Voor het luik verduistering en valsheid in geschrifte spreekt de verdediging van schending van de Salduz-wet. Er was geen advocaat bij een ondervraging en er missen stukken uit het dossier, luidt de argumentatie.

De rechter vraag nu aanvullend onderzoek. Dat moet helpen achterhalen wat er met de 1,3 miljoen gebeurd is. Op 9 december wordt de zaak voortgezet.

(Belga/BS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.