Aanleg nieuwe stationsomgeving in Roeselare gaat na vakantie nieuwe fase in

Redactie KW

Midden oktober start de aanleg van het busstation en de ondergrondse parking op de hoek van de Ardooise- en de Beversesteenweg. Voor die ingrijpende werken wordt in verschillende fases de verkeerssituatie grondig aangepast. “We zijn ons terdege bewust van de impact van deze werken op de verkeerscirculatie van en naar het stadscentrum”, zegt burgemeester Luc Martens. Er werd een uitgebreid verkeerscirculatie- en wegsignalisatieplan uitgewerkt.

Wie vanuit Ardooie, Beveren of de Krottegemwijk met de auto naar het stadscentrum wil, rijdt dan via de Mandellaan naar de Koning Leopold III-laan en de Spoorweglaan, of naar de Kaaistraat en de Gasstraat. “We doen er daarom alles aan om de duur van de werken te beperken. Zo graven we geen diepe put waarin we de parkeergarage naar boven opbouwen. We gaan omgekeerd te werk: in een ondiepe put bouwen we het garagedak om dan tegelijk daarboven het busstation aan te leggen en daaronder de parking uit te graven.”

Verspreiden van informatiefolder

Op die manier wordt veel tijd gewonnen, zodat al in september 2012 het viaduct in de Sint-Amandsstraat heropend wordt. Automobilisten rijden dan opnieuw vanuit de Ardooise- en de Beversesteenweg naar het stadscentrum en terug. Op dat ogenblik wordt ook het nieuwe busstation en de beveiligde fietsenstalling onder het viaduct in de Ardooisesteenweg in gebruik genomen. De parking en de terrassen aan de andere kant van de spoorweg zijn dan al geruime tijd heraangelegd.

Al in juni 2012 – voor de Batjesfeesten dus – worden de kortparkeerzone aan de kop van de Ooststraat en de terrassen van de horecazaken op het stationsplein (t/m het Parkhhotel) afgewerkt. Tijdens de duur van die werken, die begin februari aanvangen, blijven de horecazaken en winkels op het stationsplein bereikbaar. Om de inwoners en bezoekers van de stad vlot langs het stationsproject en de andere stadsvernieuwingsprojecten te leiden, is een uitgebreid verkeerscirculatie- en wegsignalisatieplan uitgewerkt. Al van aan de autostradeafritten van de stad zullen opmerkelijke groene pijlen de automobilisten de vlotste route naar het stadscentrum aanwijzen. Voor bus- en treinreizigers verandert er niets. Om de buurtbewoners te informeren, wordt in september een informatiefolder verspreid. Daarin zal uitvoerig worden beschreven in welke straten de verkeerssituatie verandert.

Aanpassingen ontwerp stationsplein

Na overleg werden een aantal aanpassingen aan het ontwerp van het nieuwe stationsplein aangebracht : de terrassen worden breder, er komen meer parkeerplaatsen, ook in de Beversesteenweg. Er worden verder taxistaanplaatsen op de kop van de Ooststraat ingericht. Er komen daar ook een aantal parkeerplaatsen voor kort parkeren. Op die manier wordt ook tegemoet gekomen aan de wensen van de handelaars die een winkel in de buurt uitbaten. Nog dit : pas tegen juni 2016 wordt de allerlaatste fase van de werken in, op en rond het stationsplein afgewerkt. (LVA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.