Aankoop site Pollet door stad Torhout staat nu officieel vast

Op de site Pollet in de Hofstraat komt zo snel mogelijk een grote openbare parking met blauwe zone. © JS
Johan Sabbe

Het staat nu officieel vast. De stad Torhout koopt voor 1,85 miljoen euro de zogenoemde site Pollet in het hart van de stad. In eerste instantie komt er een openbare parking met blauwe zone. Maandagavond heeft de gemeenteraad het compromis voor de aankoop goedgekeurd.

Die aankoopbelofte werd eigenlijk al op vrijdag 11 oktober afgesloten tussen de stad enerzijds en de eigenaars anderzijds: Wilfried Pollet en zijn dochters Caroline en Heidi Pollet. Het compromis diende evenwel nog door de gemeenteraad bekrachtigd te worden en dat is nu gebeurd.

Van 60 parkeerplaatsen straks naar 100

Het domein van in totaal ruim 4.200 m² bevindt zich tussen de Hofstraat, de Boeiaardstraat en de Zuidstraat. Op een boogscheut van de Markt, dus een toplocatie. Momenteel bestaat het gekochte perceel uit een omvangrijke parking, het grootwarenhuis Carrefour Market (dat er nog een huurovereenkomst van tien jaar heeft) en het leegstaande pand van de vroegere Shoe Discount, dat afgebroken zal worden. De site Pollet grenst aan twee stadseigendommen, met name het oud-Vredegerecht en de repetitieruimte De Loods.

Momenteel is er parkeergelegenheid voor 60 wagens, maar op korte termijn zullen er 40 extra plaatsen gecreëerd worden. Uiteraard zullen de slagbomen aan de in- en uitrit in de Hofstraat verdwijnen. Er wordt blauwe zone ingevoerd om langparkeerders te weren. De zowat 50 parkeerplaatsen die in het kader van de stadskernvernieuwing zullen verdwijnen, kunnen dankzij de 100 nieuwe stuks op de site Pollet dat verlies ruimschoots compenseren.

Stad gaat op zoek naar subsidiemogelijkheden

De stad zal voor de site Pollet een masterplan opmaken met plaats voor diverse functies. Zo goed als zeker zullen het oud-vredegerecht en De Loods in het geheel betrokken worden. Naast woongelegenheid, het aanbrengen van groen en het realiseren van een wandeldoorsteek naar de Zuidstraat zal er sowieso een permanente parking blijven. Het is de bedoeling om voor de uiteindelijke ontwikkeling van het terrein een externe partner te zoeken. Een publiek-private samenwerking (PPS) is aangewezen. Tot zolang blijft de Carrefour Market in elk geval op het domein bestaan. Later zal Carrefour wellicht naar een nieuwe locatie in de stadskern uitwijken.

Met de aankoop van de site is een bedrag van 1.850.000 euro gemoeid. Het stadsbestuur hoopt een deel van de kosten voor het ontwikkelen van de site te kunnen recupereren. Er wordt gezocht naar subsidiemogelijkheden in het kader van het handelskernversterkende beleid.

N-VA tevreden met de aankoop op deze locatie

N-VA stemde volmondig met de aankoop in. “De bedongen prijs is niet te hoog, gezien de uitstekende ligging”, zo klonk het. “Er zijn heel wat mogelijkheden met het domein naar de toekomst toe. We kijken uit naar de concrete plannen.”

Koen Sap (N-VA) wou weten waar die 40 extra parkeerplaatsen precies gecreëerd zullen worden. Ook wees hij erop dat de franchiseovereenkomst met Carrefour nog tot 31 augustus 2029 loopt. Al werd er bedongen dat, als de uitbater van de Carrefour een nieuwe locatie in Torhout opent, de genoemde franchiseovereenkomst vervalt. “Maar waarheen kan Carrefour uitwijken?” vroeg Koen zich af. “Dat wordt niet simpel en kan voor oponthoud zorgen. Ik wil bovendien een goede opvolging van het subsidiedossier. Dat kan de stad honderdduizenden euro’s opleveren.”

Groen heeft heel wat bedenkingen over het dossier

Groen was bij monde van Bertrand Vander Donckt heel wat minder positief over het dossier en zei zich bij de stemming te zullen onthouden.

“Vooreerst betreuren we het feit dat er al een perstekst werd verspreid ruim een week voor de gemeenteraad gevraagd zou worden om de aankoopbelofte goed te keuren”, klonk het. “Deze ongelukkige timing getuigt van weinig respect voor ons. We willen voorts weten of er al zicht is op de mogelijke subsidies. De onderhandelingen voor de aankoop lopen sinds vorig jaar, dus was er voldoende tijd om een financiële raming op te maken en aan ons te bezorgen.”

“Parking is momenteel blijkbaar de belangrijkste motivatie om de site aan te kopen. Graag hadden we de korte en middellange termijnvisie van het stadsbestuur gekend omtrent de randparkings. Naar onze mening biedt de site Deprez in de Zuidstraat veel meer mogelijkheden. De toekomstige aanrijroute vanaf de Markt naar de site Pollet baart ons zorgen. Daardoor moet de Hofstraat straks deels als tweerichtingsstraat ingericht worden, hoewel enkele richting er de hoofdzaak zal zijn. Vandaar dat we voor het parkeren de voorkeur geven aan de site Deprez.”

“We vernamen dat het stadsbestuur elk jaar 3 miljoen euro zal lenen voor de investeringen in strategische sites, maar met deze aankoop is de eerste schijf van 3 miljoen al voor meer dan de helft opgesoupeerd. Wat zijn de garanties dat er in de toekomst nog geïnvesteerd kan worden in andere strategische sites? We denken aan de belangrijke site Thor nabij de huidige sportaccommodatie. Voor die site bestaat er grote vraag vanuit zowel de sport, de cultuur als de jeugd.”

Geen opportuniteit door de vingers laten glippen

Schepen Hans Blomme (CD&V) verheugde zich over de aankoop na maandenlange onderhandelingen. De parking zal herbelijnd worden, zei hij, wat op zich al extra parkeerplaatsen zal opleveren. Over de gedeeltelijke dubbele rijrichting in de Hofstraat buigt het studiebureau voor de stadskernvernieuwing zich momenteel nog. De plannen zijn nog niet concreet uitgetekend.

“Als je een dergelijke opportuniteit krijgt, mag je zo’n kans niet door de vingers laten glippen”, vulde schepen Lieselotte Denolf (CD&V) aan. “We moeten durf tonen als stad. Het zou een vergissing zijn om die site niet aan te kopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier