75 jaar na de somberste dag in de Bissegemse geschiedenis komt er een gedenkteken

75 jaar na de bombardementen op 21 juli 1944 waarbij in Bissegem heel wat burgerslachtoffers vielen, zorgt de heemkundige werkgroep voor een gedenkteken in Rotersmeers. Op de foto zie je v.l.n.r. Philippe Verschaete, Hans Herman, Erwin Laperre, Rudy Dewilde, Willy D'Heedene, Jan De Jongh en Perry Laperre. © EDB
Redactie KW

21 juli 1944 kan een van de somberste dagen in de Bissegemse geschiedenis genoemd worden. Dan lieten 29 burgerslachtoffers, onder wie ook tien kinderen, het leven bij een bombardement in Bissegem. Dit wordt nu herdacht met een gedenkteken op de Rotersmeers.

Door Els Deleu

“In de nacht van 20 op 21 juli 1944 was er rond 1 uur ‘s nachts een bombardement dat bestemd was voor het rangeerstation in Kortrijk”, begint Philippe Verschaete, voorzitter van de heemkundige werkgroep in Bissegem zijn verhaal.

Hoge tol

“Het rangeerstation werd aangevallen door 194 Lancasters en 1 Mosquito”. De reddingswerken waren nog maar goed op gang gekomen toen er nog geen uur na het eerste bombardement een tweede aanvalsgolf volgde. Deze werd uitgevoerd door nog eens 97 Lancasters. Maar liefst 5.325 bommen werden gedropt. ‘De Kongostatie’ moest kost wat kost vernietigd worden.”

“Veel bommen misten echter hun doel. 34 daarvan kwamen in Bissegem terecht en eisten een hoge tol, vooral in de Bissegemsestraat, de Wulverikstraat, de Meensesteenweg en de Rootputstraat. Er vielen in onze gemeente 29 doden en verschillende gewonden. 13 woningen werden volledig vernield, twee woningen waren zwaar en 75 woningen licht beschadigd. Er werden ook nog drie werkhuizen en zes vlasbergplaatsen getroffen. Doordat verschillende Bissegemnaars gelukkig elders overnachtten, vielen er niet nog meer slachtoffers.”

Nu deze ramp 75 jaar geleden gebeurde, vond de Heemkundige Werkgroep van Bissegem het gepast om een herdenking te organiseren en een gedenkteken te plaatsen. Ze konden dit doen door medewerking van Erfgoed Zuidwest, stad Kortrijk, verschillende sponsors en Natuurpunt.

De Rotersmeers is een stuk natuurgebied dat door Natuurpunt aangelegd werd. “Aangezien dit dicht bij de plaats ligt waar de slachtoffers vielen, vonden we dit een geschikte plaats voor een gedenkteken.” De leden van de Heemkundige Werkgroep vonden in het klooster het oude kruis dat ooit op het dak van het klooster gestaan heeft. “De zusters waren heel actief tijdens WO II en hielpen na het bombardement door de hulpverleners van eten en drank te voorzien. Dat kruis was dus een mooi gedenkteken voor de slachtoffers van dit bombardement. Het kruis werd geplaatst op een kleine puinhoop van stenen, die aan de oorlogspuinen doet denken.”

Inhuldiging

Op vrijdag 12 juli wordt het gedenkteken officieel ingehuldigd. Om 17.15 uur wordt er verzameld op de parking van de Brouwerijstraat, om 17.30 uur start een informatieve wandeling langs de Bissegemsestraat, via de Wulverikstraat en de Rootputstraat richting Rotersmeers waar het gedenkteken om 18 uur officieel ingehuldigd wordt. De aanwezigen krijgen als aandenken een publicatie van Philippe Verschaete over die zwarte 21ste juli 1944.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier