55 van de 200 rijkste ondernemers zijn West-Vlamingen

Redactie KW

55 West-Vlaamse ondernemers behoren tot de 200 rijkste mensen van ons land. Dat blijkt uit een nieuw boek, De 200 rijkste Belgen. Tien jaar geleden verscheen een gelijkaardige lijst, toen waren er “maar” 45 West-Vlaamse families bij. Volgens de auteur, Oostendenaar Ludwig Verduyn, gaat het vooral om bedrijven die niet voor massaproductie kiezen, wel voor niche-producten.

De top 5 van de rijkste ondernemers in onze provincie gaat als volgt:

1. de coöperatie van families achter Unilin, 2. familie Roger Declerck – Beaulieu, 3. Marc Coucke – Omega Pharma, 4. familie Balcaen – ex-Balta, 5. Familie Vandemoortele – Vandemoortele Izegem

Auteur Ludwig Verduyn: “Het is geen geld dat ze op de bank, of op een bankrekening staan hebben. Het is geïnvesteerd vermogen in hun bedrijf. Maar natuurlijk als ze dat bedrijf verkopen, dan incasseren ze wel, dan is dat wel liquide, en dan moeten ze ook een methode zoeken om geld rendabel te blijven houden, ook als ze die fabrieken niet meer hebben.”.

Kleinschalig

Dat één vierde van de rijkste families in ons land, West-Vlamingen zijn, verbaast de auteur niet. “Wat we zien is dat de families die overleven, vaak kiezen voor niche-productie, en kleinere rendabiliteit. Dus liever kleinschaliger, en goed verdienen, dat groot en veel, weinig winst maken.”

In de lijst: ook heel wat families die hun vermogen zagen krimpen, zoals de familie Desimpel, en de broers Leopold en Maurice Lippens. Het boek “De 200 rijkste Belgen” is vanaf donderdag te koop, en verschijnt bij uitgeverij Van Halewijck.

55 van de 200 rijkste ondernemers zijn West-Vlamingen

Bekijk hier de reportage

(MD/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.