5.000 oormerken nodig voor 1 hangbuikvarken

Redactie KW

Op de grens van Hertsberge met Ruddervoorde woont ‘varkensboer’ Dirk Broucke met echtgenote Christine Desmidt. Als hobby kweekt hij kippen, duiven, een pony en… een hangbuikvarken. Vooral dat laatste beestje bracht nogal wat problemen met zich mee.

„Op een dag was er hier een jong koppel gestopt om te vragen of we geen hangbuikvarkentje wilden”, vertelt Dirk. „Ze wisten namelijk geen blijf met hun trouwcadeau. Als dierenliefhebber kon ik geen neen zeggen en sindsdien waren we weer een diertje rijker.” Dirk en Christine woonden vroeger in Brugge en waren niet echt op de hoogte van de reglementen hieromtrent. „Ik werk in de bouw en mijn echtgenote is poetsvrouw”, legt hij uit. „Een landbouwer uit de buurt vroeg of we ons niet zouden in orde stellen.

5.000 oormerken

„En toen begon het : ik moest ingeschreven worden als varkensboer en er werd een beslagnummer aan mij toegekend. Om de drie maanden komt er nu een veearts langs en ik heb hier een aantal papieren gekregen om een inventaris te maken voor mijn ene zwijntje.” En het hield niet op : bij Sanitel moest hij zijn oormerken per 5000 bestellen. „Drie keer op een jaar komt er hier ook onverwachts iemand van het voedselagentschap binnenvallen. Er moet een badje en een dure fles met ontsmettingsmiddel klaarstaan. Voor de inspecteur moet er ook een overall klaarhangen in de stal. Tijdens de periode van varkenspest moesten we zelfs ook de nummerplaten noteren van al de auto’s die ons erf kwamen oprijden samen met de reden van hun bezoek.”

(PH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Torhout)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.