40 illegale vluchtelingen opgepakt in juli in Westkerke en Jabbeke

Redactie KW

Vorige maand zijn er in Westkerke en Jabbeke, 40 illegale vluchtelingen opgepakt. Allemaal willen ze in Engeland geraken. De federale politie van het gerechtelijk arrondissement Brugge concludeert daaruit dat de afgelopen maanden nieuwe netwerken van mensensmokkel zijn opgestart langs de E40 en de A10. Dat komt vooral omdat Frankrijk sinds enkele maanden alle onbewaakte parkings langs de snelweg richting Duinkerke, heeft afgesloten.

Het aantal illegale vluchtelingen dat door mensensmokkelaars tot in Westkerke en Jabbeke wordt gebracht, is de afgelopen maanden duidelijk toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de federale politie in Brugge, die de resultaten vanmorgen heeft overgemaakt aan het parket.

Vorige maand alleen al onderschepte de politie 40 illegale vluchtelingen. Vaak minderjarigen, er zijn ook kleine kinderen bij. Uit hun ondervragingen blijkt duidelijk dat het om een goed georganiseerde smokkel gaat.

De toevloed in Westkerke, en ook in Mannekesvere iets verderop langs de E40, komt er grotendeels doordat in Frankrijk alle onbewaakte parkings tot in Calais gesloten zijn. Net om de mensensmokkel tegen te gaan.

Of zo’n sluiting van parkeerplaatsen bij ons er ook komt, is een politieke beslissing. De komende weken willen politie en gerecht ook extra acties ondernemen, om de smokkelaars zelf te vatten. Want alleen zij kunnen gerechtelijk vervolgd worden. (MD)

Meer hierover in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.