320 scholieren moeten jaarlijks school verlaten in West-Vlaanderen

320 scholieren moeten jaarlijks school verlaten in West-Vlaanderen
Redactie KW

Steeds meer West-Vlaamse scholen denken twee keer na voor ze leerlingen omwille van gedrag van school sturen. Toch worden in onze provincie elk jaar bijna 320 scholieren gevraagd de school definitief te verlaten. In Kortrijk, Brugge, Oostende en binnenkort ook Torhout loopt het project Time Out. Het is een laatste vangnet voor scholieren die het op school echt te bont maken. Alvorens de definitieve schorsing, krijgen ze nog een laatste kans tijdens een drie weken lange intensief begeleiding buiten de school.

Sinds drie jaar is op initiatief van ondermeer de directies het Time-Out-project gestart. Het werkt netoverschrijdend in alle scholen van de stad. Time Out is letterlijk een pauze voor de school én de leerling om te voorkomen dat het verder escaleert. Het gaat om problemen van spijbelen, onaangepaste schoolhouding en agressief gedrag. Zelfs in de ergste gevallen willen de leerlingbegeleiders van Time Out voorkomen dat het komt tot definitieve schooluitsluiting.

Time Out Oostende kon vorig jaar 23 jongeren intensief begeleiden. 18 daarvan zijn met succes weer goed op de sporen gezet in hun eigen school. Time out gaat uit van een visie dat straffen soms niet meer helpt. Maar dat alles beter is dan definitief van school gestuurd te worden. Het cijfer van 320 buitengegooide leerlingen zou in West-Vlaanderen moeten dalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier