281 ontslagen bij Bekaert Textiles

Sociale onrust bij Bekaert Textiles in Waregem.
Redactie KW

Bij Bekaert Textiles in Waregem verliezen 281 mensen hun job. Het gaan om 248 arbeiders en 33 bedienden. Dat heeft de directie bekendgemaakt tijdens de bijzondere ondernemingsraad.

De spinning- en extrusieafdelingen gaan dicht en de vestiging wordt herleid tot een kerncompetentiecentrum van weven en breien. De voorgenomen maatregelen moeten de rentabiliteit van het bedrijf herstellen, meldt Bekaert Textiles Group.

Met de sanering pakt matrasstofproducent Bekaert Textiles zijn overcapaciteit in Europa aan. Naast de herstructurering in Waregem, wordt de productieplant in Münchberg (Duitsland) gesloten. Daar staan 85 jobs op de helling.

Volgens Bekaert wordt de bedrijfseenheid in Waregem omgebouwd tot een kerncompetentiecentrum van waaruit flexibele leveringen mogelijk zullen zijn. Ook de groepsfuncties zouden in Waregem blijven. In de West-Vlaamse vestiging zouden daardoor een 160-tal mensen kunnen blijven werken.

“De voorgenomen maatregelen zijn noodzakelijk om de rentabiliteit te herstellen. Ze zijn het gevolg van de scherpe marktdaling in geweven stof in Europa. Bovendien is er een grote weefcapaciteit in Oost-Europa, met overcapaciteit in West-Europa en grote prijsdruk als gevolg”, klinkt het bij Bekaert Textiles.

“Daarnaast daalde de export van zowel geweven als gebreide stof vanuit Waregem drastisch door de opkomst van lokale concurrentie in de exportmarkten, die gesteund wordt door marktafschermende invoerrechten.” Bekaert benadrukt dat er “op middellange termijn geen hoop op herstel is”.

De komende dagen zitten directie en vakbonden van Bekaert Textiles samen om “oplossingen te vinden voor de sociale gevolgen van de voorgenomen maatregelen”. Er zal ook bekeken worden hoe de preparatieactiviteit, die goed is voor een vijftigtal arbeidsplaatsen, ondergebracht kan worden bij een Belgische partner van Bekaert Textiles.

“Indien de voornemens bekrachtigd worden, dan zouden deze acties voor Bekaert Textiles dienen te resulteren in een sterkere concurrentiële positie in Europa. Het grootste deel van de productie zou dan gebeuren in de goedkopere vestigingen in Turkije en Tsjechië terwijl Waregem zou fungeren als kerncompetentiecentrum”, besluit Bekaert Textiles. (Bron: Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.