25 inbraken en inbraakpogingen in Midow-zone tijdens oktober en november

Redactie KW

Tijdens de voorbije twee maanden werd er in Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke 25 keer ingebroken – of op zijn minst een poging gewaagd om zich de toegang tot een woning te verschaffen.

„Er wordt vooral tussen 15 en 20 uur ingebroken”, aldus Midow-commissaris Jean-Marie Samyn. „We roepen de burger op tot waakzaamheid, maar er is zeker geen reden tot paniek.”

Commissaris Jean-Marie Samyn (54) stelt een gevoelige stijging van het aantal inbraken vast. De afgelopen twee maanden werd er maar liefst 25 keer ingebroken of een poging gewaagd om een woning te betreden. „Dat is inderdaad veel”, bevestigt de commissaris. „Maar we mogen ook weer niet overdrijven. In nominale cijfers valt het al bij al nog heel goed mee, in vergelijking met andere politiezones.”

In oktober waren er negen inbraken en pogingen, november klokt momenteel af op zestien stuks. „De cijfers leren ons dat we er meer last van hebben dan andere jaren. Meer nog, we zitten aan het hoogste aantal van de laatste vijf jaar. In 2005 noteerden we 56 gevallen bij particuliere woningen, nu zitten we al aan 96. Een trieste trend. November van dit jaar scoort ook slechter dan dezelfde maand in 2008.”

„Laat ons duidelijk wezen: elke inbraak is er voor ons één te veel, maar een volledig inbraakvrije politiezone is een utopie. We stellen alles in het werk om het aantal voorvallen zo laag mogelijk te houden, maar hebben natuurlijk ook niet alles in de hand.”

Volgens Samyn zijn vooral Oost-Europese bendes op toer in de Midow-zone. „Die kun je maar moeilijk buiten houden sinds de grenzen opengesteld zijn. Ze blijven hier een drie à vier maanden, slaan enkele keren hun slag en verdwijnen dan met de noorderzoon… vaak met een aanzienlijke buit. “

„Crèmekleurige bestelwagen gezocht”

Politiezone Midow roept alle burgers op om de ordediensten op de hoogte te stellen van verdachte personen of bewegingen die op een inbraakpoging kunnen wijzen.

„Elke melding kan een goeie aanwijzing zijn”, aldus Samyn. „Vooral nummerplaten zijn heel waardevol. Iedereen kan via onze website of het algemene noodnummer contact opnemen. Dergelijke tips kunnen heel waardevol zijn en ons in de juiste richting zetten richting oplossing. Momenteel zijn we op zoek naar een crèmekleurige bestelwagen die net iets te veel opgemerkt is.” (PVH)

www.midow.be – noodnummer 101 (altijd bereikbaar) – 051 48 09 30 (elke dag van 8 tot 20 uur bereikbaar).

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Tielt) van 27 november 2009.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.