25/12/1917 “Waarlijk een luidruchtige Kerstmis”

Redactie KW

Het gaat er niet altijd rustig aan toe op kerstdag. Achiel Van Walleghem heeft het meegemaakt.

‘Het is dit jaar waarlijk een luidruchtige Christmas. Vooral de Nieuw-Zeelanders drinken en schenken en zwieren en roepen en tieren en twisten en zoeken ruzie met de Chinezen. Deze laatsten worden verbitterd, spannen samen en in de namiddag en ‘s avonds wordt er op verscheidene plaatsen gevochten. Wat een wilde gasten!’.

Op deze dinsdag 25 december, luiden de klokken voor ‘t eerst in Kortrijk en dit sinds 15 maanden. En in de Kortrijkse rijkswachtkazerne ontvangen 71 krijgsgevangenen een voortreffelijke maaltijd met wijn en snoep. Daarbij heeft de organiserende damesvereniging ook geschenkjes voorzien. De 10 Belgen, 4 Fransen en 57 Britten zullen zich deze kerstmis wel herinneren.

Om de kerstdagen van 25 tot 30 december op te fleuren voert het ‘Théâtre de l’Armée de Campagne’ en het ‘Orchestre Symphonique’ het toneelstuk ‘L’Arlésienne’ op van Alphonse Daudet, George Bizet schreef er de begeleidingsmuziek voor. De opvoeringen hebben afwisselend plaats in het hospitaal in Beaune, in het Camp Bador in Koksijde en in L’Océan in De Panne.

Jeanne Delaunoy, de Belgische verpleegster, is er toen niet bij, want zij verblijft voor 5 dagen bij een vriendin in het Franse Grasse in het zuiden van Frankrijk.