200.000 leerlingen starten nieuwe schooljaar

Redactie KW

In totaal trokken vandaag zo’n 200.000 leerlingen naar West-Vlaamse basis- en secundaire scholen. En zij kiezen nog altijd het meest voor het vrije net. De precieze leerlingenaantallen zijn pas bekend op 11 september, maar met de cijfers van vorig jaar krijg je alvast een zicht op de verhoudingen van de schoolnetten in onze provincie.

De cijfers liegen er niet om. In onze provincie is het vrije net overduidelijk het populairst. Van de ruim 108.000 kinderen uit het basisonderwijs kiest drie op de vier voor een vrije school, meestal een vrije katholieke school. Daarnaast zijn er nog enkele vrije methodescholen als Freinet en Steiner en 2 protestantse scholen.

Naar leerlingenaantallen zijn het gemeenschaps- en het gemeentelijk onderwijs aan elkaar gewaagd. Zij hebben elk zo’n 13.000 kinderen in hun basisscholen zitten.

Basisscholen

Als we het aantal basisscholen in West-Vlaanderen bekijken, valt ook hier de dominantie van het vrije net op. 7 op de 10 scholen behoren tot dat net. Het gemeenschaps- en het gemeentelijk net verdelen de rest van de taart netjes.

In het secundair onderwijs vinden we gelijkaardige cijfers terug. Het vrije net staat hier zelfs nog sterker. Meer dan 8 op de 10 leerlingen gaat naar een vrije secundaire school. Daarna is het gemeenschapsonderwijs het populairst. Het gemeentelijk en provinciaal net is hier duidelijk het kleine broertje.

Samen zijn die in onze provincie ook maar goed voor 2 secundaire scholen. Terwijl het gemeenschapsonderwijs er een 70-tal telt, en het vrije net meer dan 150. (Focus-WTV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.