16/08/1917 Koning en koningin verhuizen naar De Moeren

Redactie KW

Het koningspaar verhuist naar De Moeren en woont nu in het kasteel Sinte-Flora. De drie villa’s in De Panne blijven wel ter beschikking. Koning en koningin komen er tijdens hun verblijf in de Moeren geregeld terug.

De verhuis heeft alles te maken met het feit dat de Britten een groot deel van de frontsector hebben overgenomen met het oog op ‘Operation Hush’ (intussen komt er niks van in huis door het Duitse ‘Strandfest’) en de Derde slag bij Ieper. Het kasteel Sinte-Flora biedt nog minder comfort dan de villa’s in De Panne. De Franse president Poincaré schrijft er over in zijn memoires: “…een grote hoeve in een vlak landschap met een ruimere woonvilla dan in De Panne, maar nog kaler en triestiger gemeubileerd…”. Het koningspaar zou er blijven wonen tot eind juli 1918.

De koning ontvangt ook major Murphy. Hij is de eerste Amerikaanse officier van het Amerikaanse expeditiekorps die de koning ontmoet. Tijdens het verder verloop van de oorlog heeft Albert weinig contact met de Amerikanen.

In de vroege ochtend steekt Harry Patch (1898 – 2009) met zijn bataljon de Steenbeek over om Langemark te heroveren. Bij de gevechten in september raakt Harry zwaar gewond en drie van zijn kameraden sneuvelen. Pas op zeer hoge leeftijd vertelt Harry over de oorlog en woont herdenkingsplechtigheden in Ieper en bij de Steenbeek in Langemark (2008) bij. Hij overlijdt op de leeftijd van 111.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.