14,5 procent minder omzet voor Zeebrugse Visveiling

Redactie KW

De Zeebrugse Visveiling (ZV) nv heeft in 2008 circa 14,5 procent minder omzet gerealiseerd dan in 2007. Dat is maandagmorgen bekend gemaakt naar aanleiding van de traditionele kerstveiling. De omzet daalde in absolute cijfers van 47,92 miljoen euro naar 41 miljoen euro.

De cijfers van de veilingen op 29 en 30 december zijn nog niet verwerkt maar zullen volgens de directie weinig invloed hebben op het jaartotaal.

De aanvoer van verse vis daalde met circa 8 procent van 10,86 naar 10 miljoen kilogram. De geboden prijs lag tot 7 procent lager of gemiddeld 4,10 euro ten aanzien van 4,41 euro vorig jaar. Het marktaandeel van de Zeebrugse visveiling steeg in 2008 met ongeveer 1 procent ten aanzien van de veilingen van Oostende en Nieuwpoort.

Aanleiding voor de daling van de omzet en aanvoer is volgens directeur Johan Van de Steene te vinden bij de strenge quota. “Sinds oktober was er een ernstige volumedaling door het sluiten van een aantal visgebieden. In december ging zelfs de Noordzee dicht voor de Vlaamse visserij.”

Voor 2009 is de directie van de ZV hoopvol. “De quota zijn iets minder streng in 2009 en de brandstofprijs is aan het dalen. We hopen in 2009 het verlies van 2008 goed te maken”, zegt directeur Johan Van de Steene.

De ZV blijft intussen investeren. “In 2008 werd circa 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in aanpassingen aan de veilinghal”, vertelt Johan Van de Steene. “De veiling voldoet nu opnieuw aan de strengste normen qua hygiëne. In 2009 zullen nog een aantal kleinere investeringen worden uitgevoerd om dit project af te werken. Daarnaast zal 4.400 vierkante meter worden ontwikkeld als logistiek centrum met het oog op distributie van en naar Groot-Brittannië en Zuid-Europa. We zijn hiervoor onder meer in onderhandeling met een Britse partner. Die wil via Zeebrugge ook Noorse producten verdelen. Een budget voor dit project is nog niet opgemaakt.”

De kerstveiling van Lions Club Zeebrugge Maritiem bracht dit jaar 4.600 euro op. De opbrengst van deze veiling op traditionele wijze gaat naar het Fonds voor Wezen en Weduwen van de Zeevisserij. Dit jaar werd met de opbrengst onder andere de familie geholpen van een bemanningslid van de Z.571 die omkwam bij een scheepsongeval in Oostende in november 2007. (Bron: Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.