12 van de 64 West-Vlaamse burgemeesters vervangen

Redactie KW

Twaalf van de vierenzestig West-Vlaamse burgemeesters zijn in deze legislatuur vervangen. Dat blijkt uit cijfers van de minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois. Dat vroegtijdig afhaken heeft te maken met de pensioenleeftijd of afspraken bij de coalitievorming maar ook met de job zelf. Want volgens burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene en Hendrik Verkest van Wingene ligt voor een lokaal bestuur de lat steeds hoger.

Naast een politiek kleurverschil gaapt er tussen de twee burgemeesters ook een flinke generatiekloof. Toch hebben ze dezelfde bestuurscultuur van zo dicht mogelijk bij de bevolking te staan. Dat houdt in dat je beschikbaar moet zijn als luisterend oor. En dat wordt tegenwoordig nog al eens letterlijk genomen. Steve Vandenberghe nam 2 jaar geleden in Bredene de burgermeester sjerp over.

Stressbestendigheid

Hendrik Verkest maakt straks zijn vierde legislatuur vol als burgemeester van Wingene. Hij zag al heel wat lokale politici stoppen want zo dicht bij de bevolking staan stelt steeds hogere eisen. ” Sommigen zakken door het ijs door de stress die ze niet meer aankunnen. Misschien moet er wat opleiding worden voorzien. De VVSG is daar ook nog. Misschien moeten er een initiatief komen over hoe vang ik stress op. Hoe ga ik om met klachten en de vragen van een straatcomité”, zegt Hendrik Verkest.

Beide burgemeesters combineren hun ambt nog met een andere baan. Steve Vandenberghe als schooldirecteur en Hendrik Verkest als aannemer.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond bij Focus & WTV vanaf 18u00

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.