10 anarchisten aangehouden op weg naar Ijzerwake

Redactie KW

De lokale politie van de zone Arro Ieper heeft zondag een tiental personen bestuurlijk aangehouden. Ze waren afkomstig uit de streek van Luik en hadden boksbeugels, uitschuifbare matrakken en wapenstokken bij zich. Ze waren op weg naar de IJzerwake in Steenstraete, bij Ieper.

De tien werden zondag opgepakt rond de middag nog voor ze de terreinen van de IJzerwake betraden. Burgemeester Luc Dehaene: “De tien individuen kwamen met twee voertuigen richting Steenstrate gereden, maar werden op de N369 al tegengehouden. De politie vond dat ze zich verdacht gedroegen en voerden een zoeking uit op hen en de voertuigen. Toen werden de verboden wapens gevonden.”

Amokmakers?

Wat het tiental kwam doen, en van welke – eventueel politieke – strekking ze zijn, is niet geweten. Mogelijk wilden ze amok maken op de Ijzerwake. Zelf losten ze geen woord. Ze behoren tot een ‘Anarchistische strekking’, zeggen enkele politiemensen die de tien hebben gezien. “Laten we zeggen dat ze niet conventioneel gekleed gingen”, zegt burgemeester Dehaene. De tien werden aangehouden tot enkele uren na de manifestatie. Ze zullen gerechtelijk vervolgd worden voor verboden wapenbezit.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier