10/07/1917 Duitsers lanceren Operation Strandfest

Redactie KW

De Duitsers lanceren bij Nieuwpoort hun ‘Operation Strandfest’. De bevelhebber van het Marinekorps Flandern, admiraal von Schröder, wil het Britse offensief onder de codenaam ‘Operation Hush’ voor zijn. Het wordt een van de eerste gecoördineerde succesvolle acties tussen landtroepen, artillerie en vliegtuigen.

Ook wordt een nieuw gas ingezet: mosterdgas! Het wordt voor de Britten geen ‘strandfeest’. Zij spreken van ‘The Dunes Disaster’. Twee Britse bataljons worden met zware verliezen over de IJzer gejaagd. Slechts enkele tientallen soldaten slagen erin de oever al zwemmend te bereiken. Velen verdrinken. Meer dan 1200 Britse militairen worden door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt en moeten ‘s anderendaags op de Grote Markt van Brugge defileren. De Duitse artillerie blijf tot drie dagen na ‘Strandfest‘ actief.

Ook Koksijde, Oostduinkerke, Wulpen en Veurne delen in de brokken. Tijdens een beschieting vallen wel 400 obussen in en rond de stad Veurne. Marie-Louise Dequidt, echtgenote van Emiel Bedert, schuilt er met haar vijf kinderen van 1 tot 16 jaar in de kelder die door een voltreffer wordt geraakt. Alle zes komen om. ‘Collateral damage’, noemen ze vandaag zo iets.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.