1 op 3 zwangere vrouwen laat zich niet screenen op zwangerschapsdiabetes

Redactie KW

In West-Vlaanderen wordt 1 op de 3 zwangere vrouwen niét gescreend op zwangerschapsdiabetes. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van vrouwenvereniging VIVA-SVV in het kader van de campagne ‘Diabetes, samen doen we er iets aan’ van Bond Moyson.

VIVA-SVV vroeg 4.000 Vlamingen, waaronder bijna 1.300 West-Vlamingen, naar hun ervaringen met diabetes. Uit de bevraging blijkt dat diabetes een thema is dat 3 op de 5 Vlamingen bezighoudt. Niet onterecht als je weet dat naar schatting één miljoen Belgen de ziekte heeft of dreigt te krijgen als ze hun levensstijl niet aanpassen.

Specifiek voor West-Vlaanderen wordt 1 op de 3 zwangere vrouwen niet gescreend op zwangerschapsdiabetes. Nochtans zijn de gevolgen niet te onderschatten. Op korte termijn kunnen complicaties optreden bij moeder en kind en op lange termijn ontwikkelt de helft van de moeders met zwangerschapsdiabetes diabetes type 2. Naar aanleiding van de Wereld Diabetes Dag op 14 november roept VIVA-SVV dokters en gynaecologen op om de officiële aanbeveling in acht te nemen en alle zwangere vrouwen systematisch te screenen op zwangerschapsdiabetes.

Verhoogd risico

Voorts blijkt ook dat ruim 70% van de bevraagden een vergroot risico loopt op diabetes. Het gaat dan om factoren als erfelijkheid, overgewicht, tekort aan dagelijks fruit, groeten en graanproducten, onvoldoende beweging of rookgedrag.

(FV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.