1.400 mensen stappen in protestfakkeltocht tegen nieuw traject N8 in Oostvleteren

Redactie KW

In Oostvleteren is donderdagavond een fakkeltocht georganiseerd om te protesteren tegen het nieuwe traject van de N8.

Op de vooravond van Allerheiligen hadden de tegenstanders van het nieuwe traject van de N8 nog eens opgeroepen om te betogen. Er werd een fakkeltocht georganiseerd, die startte aan de loods Berten te Elzendamme. Van daaruit ging het over en langs de Ijzer om dan op de N8 te arriveren. Over de hele breedte van de weg stapten de betogers dan terug naar de loods. Daar werden ze getrakteerd op een verfrissing.

Meer dan verwacht

De organisatoren hadden gehoopt op 1.000 deelnemers, maar meer dan 1.400 mensen kwamen hun ongenoegen uiten. Onder luid geroep “geen streep door de Westhoek” trok de menigte door het gehucht Elzendamme. Zo wordt er onder meer geprotesteerd tegen de bouw van 2 bruggen, die volgens de betogers, volkomen zinloos zijn.

Logica

‘Geen streep door de Westhoek’ voert al jaren actie tegen de plannen. Die voorzien namelijk nieuwe wegen rond enkele dorpskernen, maar ook enkele nieuwe bruggen, zoals in Elzendamme. “Hier is de logica het verst te zoeken”, aldus geestesvader van de groep Frank De Poorter. “De huidige brug is bijna 100 meter breed, maar toch moet die plaats ruimen voor twee nieuwe bruggen.”

Volgens de actiegroep is er meer nood aan een verbetering van de huidige infrastructuur, met onder meer nieuwe fietspaden, dan aan nieuwe wegen rond dorpskernen. Bovendien is Geen Streep door de Westhoek niet overtuigd dat het GRUP zal zorgen voor een snellere en veiligere verbinding.

Sterk signaal

“We willen nog eens maximaal mobiliseren om aan te tonen dat we hier geen pap van lusten. We hebben landbouwers, fietsersbonden, middenstanders en natuurgroepen mee, dus dit zorgt voor een sterk signaal”, besluit De Poortere.

(EF, RV, Belga, foto’s EF, RV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.