Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Nieuwpoort

Een man uit Middelkerke riskeert een principiële geldboete omdat hij de leerkracht van zijn dochter heeft bedreigd met een slijpschijf. Zelf ontkent K.C. dat. "Ik had die slijpschijf enkel bij om haar locker open te maken omdat de school dit weigerde."

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Als een gevolg van de verstrengde coronamaatregelen annuleert het stadsbestuur van Nieuwpoort alle grootschalige evenementen tot het einde van dit jaar. Een beslissing over kleinere activiteiten is hangende.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Dinsdagmorgen omstreeks 4.30 uur werd de brandweer van Nieuwpoort opgeroepen voor een brand in de Veurnestraat in Nieuwpoort. In een appartement was er een rookontwikkeling ontstaan door een oververhitte elektrische boiler.

In de zomer van 2018 kwamen de Britten Rory Forsyth en Amanda Carpenter hun project voor een nieuwe wandelroute voorstellen op de dienst Toerisme in Ieper. Op zaterdagvoormiddag 17 oktober 2020 is de Via Sacra Western Front Way officieel ingewandeld door een select wandelgezelschap. Nu mensen door corona meer gaan wandelen is deze 1.000 km van Nieuwpoort tot aan de Frans-Zwitserse grens, waarvan 95 km op Belgische bodem, een ideaal traject om aandacht te schenken aan vrede en herdenking.

Het stadsbestuur van Nieuwpoort bevestigt de gebruiksvergunning voor de zeeboerderij te zullen aanvechten voor de Raad van State. "Dit project heeft nadelige gevolgen voor de visserij, het milieu en onze jachthaven", zegt burgemeester Geert Vanden Broucke.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V) is ontstemd omdat voormalig federaal minister van de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) op de laatste dag van zijn ministerschap één van de twee benodigde vergunningen verleende voor de zeeboerderij van Colruyt, vlak voor de kust van Nieuwpoort. Ook de stad Nieuwpoort is ongelukkig en trekt naar de Raad van State.

In Nieuwpoort zamelt Pro Nieuwpoort komende vrijdag en zaterdag winterjassen in ten voordele van het project Domino, dat zich inzet voor kinderen en gezinnen.

Een man (59) uit Nieuwpoort moest zich dinsdag verantwoorden op de rechtbank wegens belaging en slagen en verwondingen ten aanzien van een 28-jarige Filipijnse vrouw. Hij leerde haar kennen via een chatbox, huwde met haar en bracht haar mee naar ons land. Maar het huwelijk was geen lang leven beschoren. En toen begon volgens het parket en de burgerlijke partij een lange periode van belaging, stalking en twee feiten van slagen en verwondingen.

In gaststad Nieuwpoort organiseerde Logo Brugge-Oostende een preventietop rond het thema 'Gezond Opgroeien'. Daaraan namen 23 gemeenten deel die een engagementscharter ondertekenden om van hun gemeente een plek te maken waar kinderen en jongeren gezond kunnen opgroeien. Dat werd symbolisch in de verf gezet door samen in het Prins Mauritspark een appelboom te planten met daarnaast een QR-code naar gezonde appelrecepten.

Al jaren kijken de Nieuwpoortenaren uit naar de realisatie van de plannen voor het prestigieuze sport- en jeugdcomplex. Niet zonder trots laat schepen Bert Gunst weten dat er eindelijk schot in de zaak komt en dat het project hoogstwaarschijnlijk binnen een jaar van start kan gaan.