Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Nieuwkerke

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Brandweer Westhoek werft 30 vrijwillig hulpverlener-ambulanciers aan voor de posten Diksmuide, Zuid-IJzer, Nieuwkerke, Houthulst, Poperinge en Ieper. "Het is een vacature voor verschillende posten. Daardoor lijkt het veel. Er zijn geen plannen om extra ambulancediensten op te richten", zegt woordvoerder Kristof Louagie van Brandweer Westhoek.

Zondag vormt de Westhoek, gezien de start in Ieper, het decor van de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem. Door de geldende coronamaatregelen zal de beleving van de wielerklassieker totaal anders zijn dan de voorbije edities. In Heuvelland zijn de bekendste hellingen uit de koers, de Baneberg en de Kemmelberg, afgesloten voor het publiek. "Er zal ruime politiecontrole zijn", waarschuwt burgemeester Marc Lewyllie. "Enkel wie reserveerde in één van de horecazaken op de Kemmelberg kan naar de berg komen."

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Echte voetballiefhebbers kijken reikhalzend uit naar de eerste Westhoekderby van het seizoen in tweede provinciale B tussen SK Nieuwkerke en KFC Poperinge A. Niet in het minst Pedro Nolf (49) en Fabien De Byser (65). De twee werden sinds de passage van Pedro als trainer in Poperinge, ondertussen al ruim een decennium geleden, boezemvrienden.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Het postpunt in de Spar in Nieuwkerke gaat definitief dicht op 1 oktober. Het postpunt opende in 2008 toen het postkantoor in de gemeente verdween. "We hebben én niet meer de ruimte én niet meer de tijd om deze gratis service aan onze klanten aan te bieden," zegt zaakvoerder Pascal Lozie.

In het kader van de week van de mobiliteit postte de gemeente Heuvelland een overzicht van de reeds gerealiseerde en nog te realiseren projecten op haar website. De inrichting van een deel van de Schomminkelstraat in Westouter, ter hoogte van de vrije basisschool, als schoolstraat is een van die realisaties.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Nadat eerder N-VA Heuvelland het tekort aan randparkings aankaartte, was het op de voorbije gemeenteraad de beurt aan de andere oppositiepartij CD&V Heuvelland om aandacht te vragen voor dit probleem.

Terwijl alle ogen gericht zijn op de Tour de France wordt er ook in België weer gekoerst. Zaterdag staat de Heistse Pijl op het programma en Kenny Molly (24) is straks één van de West-Vlamingen aan de start. Weliswaar zonder grote ambities, want de tweedejaarsprof van Bingoal-Wallonie Bruxelles is na de lange coronabreak nog op zoek naar zijn beste benen.