Donderdag 22 oktober, 2020

Nieuws uit Moorslede

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

In de week dat de nieuwe Pater Lievenswandeling officieel werd ingehuldigd, viel er ook minder goed nieuws te rapen. Odiel Denorme, in de jaren 80 organisator van de Pater Lievensfeesten en het Lievensjaar 1985 in Moorslede, is dinsdagochtend 13 oktober overleden op 75-jarige leeftijd. De voormalige medepastoor woonde sinds een viertal jaar opnieuw in de omgeving van het Koekuitkasteel.

Een schroothandelaar uit Moorslede die verdacht wordt van grootschalige cocaïnehandel blijft in de cel. Zijn kompaan, een 58-jarige vrachtwagenchauffeur, werd wél vrijgelaten onder voorwaarden. Hij zou de trailer met de drugs opgehaald hebben. De man werd daar 50.000 euro voor beloofd.

De gemeente Moorslede gaat de gewezen pastorie in Slypskapelle huren. "We hadden een goed gesprek met het kerkbestuur, zitten dicht bij een overeenkomst en ik veronderstel dat dit in het najaar in orde komt", aldus schepen Nessim Ben Driss (Visie). "Qua bezetting zit d' Oude Schole aan zijn maximum."

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Dansen mag nog niet, en om 1 uur zal het feest er sowieso opzitten. Maar toch. Er wordt dit weekend getrouwd en die huwelijken zullen worden gevierd. Zeker bij William en Dirk, na twaalf jaar liefde en drie jaar verloving, klaar voor de grote stap. "We gaan onze gasten niet voortdurend op de maatregelen wijzen of op de vingers tikken. Iedereen die komt, weet hoe het zit."

Aanstaande zaterdag organiseert cultuurvereniging Volksvermaak Dadizele haar jaarlijks Comedy Café. "Normaal zitten we tijdens het evenement knus bij elkaar, dit jaar zullen we de ganse zaal moeten gebruiken", aldus voorzitter Stefan Cardoen.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Dit weekend wordt de volleybalcompetitie in zowel nationale als provinciale opgestart met de eerste speeldag. Wat de provinciale competitie betreft, na de reekshervorming krijgen die afdelingen met de term 'Promo' een nieuwe benaming, hakt het coronavirus meteen al nefast in op de kalender. Er worden drie wedstrijden uitgesteld.