Zondag 5 juli, 2020

Nieuws uit Moorslede

Geen koers deze zomer tijdens de Moorsleedse kermis. Ook de andere wielerwedstrijden die normaal gezien in Slypskapelle en Dadizele georganiseerd worden, zijn door de coronacrisis afgelast. Toch pakt het Sportcomiteit Moorslede met een wielerwedstrijd voor nieuwelingen uit. Talentvolle Moorsleedse nieuwelingen kunnen zich op 26 juli in eigen gemeente tonen.

Vijf Bulgaren riskeren voor de Kortrijkse strafrechter celstraffen van twaalf maanden tot drie jaar voor een reeks inbraken in bestelwagens in Zuid-West-Vlaanderen. Ze opereerden vanuit Noord-Franse zigeunerkampen. In de nacht van 15 op 16 december 2019 konden vier van hen op heterdaad betrapt worden in Moorslede. Sindsdien verblijven ze in de cel.

De Moorsleedse cultuurdienst heeft haar programma voor het cultuurseizoen 2020-2021 helemaal klaar. "Ondanks de moeilijke periode waarin we nu leven, is het de dienst gelukt om een heel mooi programma samen te stellen", aldus een tevreden cultuurschepen Nessim Ben Driss.

De jaarlijkse paardenkoers op de hoeve Vanthuyne, die op zaterdag 11 juli zou georganiseerd worden, gaat door de coronacrisis niet door. De vinkenzetting die ieder jaar 's ochtends wordt gehouden, houdt wel stand. "We zijn blij dat er toch nog een alternatiefje is", aldus Geert Vanthuyne die nog steeds herstellende is na een aanval van één van zijn koeien.

Een indrukwekkende erehaag voor het Izegemse stadhuis was het eerbetoon van de stad Izegem voor Gerda Mylle, de vorige week overleden oud-burgemeester van Izegem. Op de eredienst in de Sint-Tillokerk waren heel wat politieke kopstukken aanwezig. Door de coronabeperkingen mochten slechts 100 mensen de uitvaart bijwonen. Voor de dienst kon de Izegemse bevolking ook de familie condoleren en afscheid nemen.

Een schroothandelaar uit Moorslede zit in de cel op verdenking van grootschalige cocaïnehandel. Dat gebeurde volgens het gerecht via zijn firma. Hij liet namelijk mangaanerts vanuit Brazilië invoeren. Maar de containers aan boord bevatten meer dan enkel dat.

Woensdag 24 juni om 10.30 uur vindt de uitvaartdienst voor de Izegemse oud-burgemeester Gerda Mylle plaats. Daarvoor zal de rouwstoet voor het Izegemse stadhuis passeren en zullen de personeelsleden een erehaag vormen. Op de plechtigheid zelf mogen slechts 100 personen aanwezig zijn. Die ontvingen allemaal een persoonlijke uitnodiging. Het grote publiek kan tussen 10 en 10.30 uur nog een laatste groet brengen.

Dinsdag 16 juni is oud-burgemeester Gerda Mylle, die in september haar 67ste verjaardag zou vieren, totaal onverwacht overleden. Haar politieke nalatenschap is met onder meer Eperon d'Or en De Leest voorgoed in het Izegemse stadsbeeld aanwezig. Maar het leven spaarde haar ook niet altijd.

Gerda Mylle is vandaag in de Izegemse Sint-Jozefskliniek plots overleden. De gewezen Izegemse burgemeester was een tijdje op de sukkel met haar gezondheid, maar haar overlijden komt als een totale verrassing voor de buitenwereld. De begrafenis vindt volgende week woensdag 24 juni om 10.30 uur plaats in de Sint-Tillokerk in Izegem.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Hoewel het coronavirus een stokje voor de start van het toeristische seizoen stak en alle culturele activiteiten en evenementen werden afgelast, zaten de cultuurdienst en toeristische dienst niet stil. De gemeente stelde deze week haar coronaproof cultureel en toeristisch programma voor.

Hij is geboren in Izegem, woont nu in Moorslede maar is een bekend gezicht in Roeselare. Michiel Joye was, samen met echtgenote Tine, jarenlang het gezicht van club-restaurant Grand Bazaar in de Zuidstraat maar de laatste vijf jaar draait het allemaal rond Madame Cocotte.

Tweeëntachtig dagen lang speelde Wilmar Lauwers uit Slypskapelle iedere avond een liedje om de mensen die het tijdens de coronacrisis moeilijk hebben een hart onder de riem te steken. Zondagavond konden de buurtbewoners van de Pastorijstraat een laatste keer genieten van zijn eufoniummuziek.