Zondag 5 juli, 2020

Nieuws uit Moorsele

Dagelijks verschijnen heel wat statistieken rond covid-19, een ervan is het aantal besmette personen per gemeente. Blijkt nu dat Wevelgem met momenteel twaalf besmette personen heel hoog op die lijst staat. Vorig weekend was er nog een opstoot in de Moorseelse basisschool. Geen reden tot onrust, meldt burgemeester Jan Seynhaeve. Hij roept op tot voorzichtigheid en uit voorzorg wordt bezoek in de gemeentelijke woonzorgcentra Het Gulle Heem en Elkerlyc teruggeschroefd.

De legende van de heilige Godelieve van Gistel heeft ook een Moorseels kantje. Bij het kasteel staat een eeuwenoude, prachtige kapel die aan haar gewijd is. Michel Bohé, bewoner van het kasteel, liet zowel kapel als beeld opknappen. Op zaterdag 4 juli zal - na een processie - het beeld teruggeplaatst worden op zijn vertrouwde, opgefriste plaats.

Mochten we een prijs geven aan de vereniging met de mooiste naam, dan is De Trouwe Vriend zeker een van de genomineerden. De enige hondenschool in Wevelgem had het de afgelopen jaren wat moeilijker maar ziet onder impuls van een gemotiveerd bestuur de toekomst rooskleurig tegemoet.

Deze zomer zal je zowel in Moorsele, Wevelgem als Gullegem langs kunstwerken kunnen fietsen. Naast de zes muurschilderingen, de twaalf versierde elektriciteitscabines en kunstenparcours Contrei zijn er nu zeventien raamtekeningen die door beginnende en gevestigde illustratoren worden aangebracht doorheen de gemeente.

Twee personeelsleden van BAMO Moorsele en een kleuter uit diezelfde school testten positief op COVID-19. De kleuter zou niet in contact zijn gekomen met de twee besmette personeelsleden. De schooldirectie nam daarop de beslissing om de school niet meer te openen op maandag en dinsdag.

Het moest en zou 'Gekke Geert' zijn die zijn partner Caroline Vyncke vermoordde en in stukken sneed, daar in hun huisje in de Rozenstraat in Moorsele. Op het assisenproces ging Geert echter vrijuit en kreeg buurman Thomas Couvreur levenslang. Op zijn koertje vond de nieuwe eigenaar een hand van het slachtoffer in een rioolputje. Wij keren er bijna tien jaar later terug voor een reconstructie.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Al op jonge leeftijd besloot Mattijs Deraedt dat hij later zou schrijven. Kortverhalen, theatermonologen, gedichten. De jonge Moorselenaar doorliep het proces van jongen tot man, een proces dat hem zou inspireren tot zijn eerste volwaardige poëziebundel die het gegeven 'mannelijkheid' in een resem gedichten onder de loep neemt. Het gedicht 'Moorsele' is de opener.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Het is het moment om in die lade met oude foto's te duikelen. Een familiefoto of huiselijk tafereel van eind vorige eeuw kan zomaar huizengroot in Moorsele in het straatbeeld verschijnen later dit jaar. In het kader van "The Crystal Ship" zoekt kunstenaar Mohamed L'Ghacham dergelijke foto's als vertrekbasis voor zijn muurschildering.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.