Donderdag 22 oktober, 2020

Nieuws uit Moorsele

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De Warandestraat, de weg die Moorsele verbindt met Wevelgem, zal vanaf 19 oktober en dit gedurende vier maanden in fases afgesloten worden. In die periode worden de waterleidingen vernieuwd en elektriciteitskabels ondergronds gebracht. Allemaal ter voorbereiding van de eigenlijke werken, die starten in september 2021 om de Warandestraat verkeersveiliger te maken.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Een ongeval op de E403, waarbij 2 vrachtwagens betrokken waren, zorgde vrijdagnamiddag voor een kilometerslange file in de richting van Kortrijk. De ravage was enorm en de autosnelweg werd een tijdlang afgesloten. Als bij wonder raakte niemand gewond.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Voor de derby tussen SV Moorsele en SV Wevelgem City kwam heel wat volk opdagen. De aanwezigen werden verwend met goed voetbal en doelpunten. Wevelgem haalde het met 1-4 van Moorsele.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Afgelopen zaterdag maakte Michelle Verstraete (50) een lang gekoesterde droom waar. Michelle is na twee hersenbloedingen verlamd en kan niet meer spreken, toch had ze aan Charlotte Bonte en het zorgteam Moorsele duidelijk gemaakt dat ze heel graag eens een vrije val zou willen meemaken.

Rondjes fietsen in Moorsele en even uitrusten op een pleingroot terras. Met dat idee trok Wim Vandoorne naar de Carltonbikers en de uitbaters van café de Klokke die enthousiast hun medewerking verleenden. Ze pikten er zondag 20 september uit, want dan is het autoluwe zondag. Voor de gelegenheid is het centrum autovrij gemaakt. De meer geoefende fietser kan 's morgens deelnemen aan de cyclotocht naar Dranouter en terug.

Oppositiepartij Groen stelt volgende week vrijdag tijdens de gemeenteraad haar fietsplan op. Groen meent dat alle of enkele van de zeven punten kunnen meegenomen worden door het beleid, in de opmaak van een breed gedragen fietsplan. De partij dringt er onder meer op aan om dringend een veilige fietsverbinding te maken tussen de verschillende deelgemeenten.

"BabyBallers is geen voetbalschool", beklemtoont Luc Deraedt van Sportskids vzw. "Wij bieden een pleziermoment aan waarbij peuters en kleuters spelenderwijs bewegingsvaardigheden ontwikkelen en op fantasierijke wijze wegwijs raken in vormen, kleuren en getallen." Al 17 gemeenten bieden BabyBallers aan vanaf september, het spreekt voor zich dat voetbalclubs langs de zijlijn toch speuren naar toekomstig talent. Luc Deraedt, de man achter het project, is een Moorselenaar.

Een warme school is een school waar kinderen zich thuis voelen. Met dat idee vormden de leerkrachten van BaMo hun school om tot een dorp. De kleinsten verblijven in straten en klassen genoemd naar dieren of bloemen, 's middags eten ze hun boterham op in de Broodbar terwijl de leraars samenzitten in de Wijze Weg. Fraaie wegwijzers zorgen ervoor dat ook wie het dorp niet kent, er moeiteloos zijn weg vindt.

De 18-jarige Elena Debouck heeft zich de afgelopen weken vooral in de tijdritten kunnen tonen. Het is een discipline waarop ze zich toegelegd heeft en ze hoopt er in de toekomst nog beter in te worden.