Zondag 26 januari, 2020

Nieuws uit Moorsele

De inwoners van Moorsele konden voor de aankoop van vuilniszakken al terecht in een automaat. Vanaf heden krijgt diezelfde automaat ook een nieuwe aanvulling: de Wevelgemse Kadobonnen. "Dit is een succesverhaal waarmee we onze lokale economie stimuleren" klinkt het bij een trotse schepen Kevin Defiew.

Florian Acke reisde rond in Zuidoost-Azië. Tijdens zijn tocht door de Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam beklom hij hoge vulkanen, zwom tussen de manta's, trok door de jungle en genoot op paradijselijke stranden. Toch zal het vooral de gastvrijheid van de bevolking zijn die hem bijblijft.

De West-Vlaming werkt, zoveel is zeker. Vorig jaar bedroeg het aandeel niet-werkende werkzoekenden in onze provincie slechts 4,6 procent. Dat is niet alleen 1,5 procentpunt lager dan vorig jaar, op Vlaams niveau is dat het laagste cijfer van alle provincies. Lo-Reninge scoort met 1,8 procent werkloosheid zelfs het best van alle Vlaamse gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB.

Het jaar begint met groot én goed nieuws. Vanaf volgende week is West-Vlaanderen een krant rijker. Bij jouw vertrouwde lokale krant krijg je - gratis - ook De Krant van West-Vlaanderen.

In 2020 willen de West-Vlamingen vooral meer sporten en bewegen en gezonder leven. Dat blijkt uit een onderzoek van shoppingcentrum K in Kortrijk, dat bij 1.157 provinciegenoten polste naar hun goede voornemens. "Het thema leeft zelfs zo hard dat de mensen dit keer al vóór de eindejaarsfeesten met hun gezonde plannen bezig waren", zegt sportinstructrice en voedingsdeskundige Delphine Steelandt.

Jaarlijks worden zes tot tien Vlaamse kinderen geboren met de spierziekte SMA type 1. Vlaanderen leerde die ziekte kennen door baby Pia, die dankzij een sms-actie de levensreddende, dure gentherapie kreeg toegediend. Ook de vier maanden oude Victor Verdonckt uit Moorsele lijdt aan diezelfde spierziekte. Farmabedrijf Novartis verloot wereldwijd vanaf januari tweewekelijks een behandeling. Een lot dat schikt over leven en dood. Of je betaalt de dure behandeling. De ouders van Victor moeten razendsnel handelen, iedere dag telt. Informatie over Victor, zijn ziekte en de acties die worden opgestart vind je op www.victorkracht.be.