Woensdag 21 oktober, 2020

Nieuws uit Moen

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Edward Planckaert (25) is weer thuis na een weekend om niet snel te vergeten. De profwielrenner uit Moen werd zaterdag in Hollebeke aangereden door een auto die vluchtmisdrijf pleegde, onderging intussen een operatie aan zijn voet en mag een kruis maken over de rest van het seizoen. "Ik ben nog altijd niet op mijn gemak, ook niet na die ingreep."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Edward Planckaert (25) is weer thuis na een weekend om niet snel te vergeten. De profwielrenner uit Moen werd zaterdag in Hollebeke aangereden door een auto die vluchtmisdrijf pleegde, onderging intussen een operatie aan zijn voet en mag een kruis maken over de rest van het seizoen. "Ik ben nog altijd niet op mijn gemak, ook niet na die ingreep."

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Op zondag 13 september kan van 10 tot 15 uur de hoeve Walskerke aan de Walskerkestraat 2 worden bezocht. De hoeve bezit de enige nog werkende watermolen in West-Vlaanderen. Naast een rondleiding op de vierkantshoeve krijgen de bezoekers ook het mechanisme binnen in het molenhuis te zien. De toegang is gratis.

Renaud Vervaecke (59) maakte vorige week zijn laatste ronde als postbode. Na 40 jaar dienst gaat hij nu met pensioen. Op zijn laatste werkdag mocht hij vele dankbetuigingen ontvangen van de mensen waarbij hij jaarlijks de post in de brievenbus stak.