Zaterdag 24 oktober, 2020

Nieuws uit Middelkerke

Jean-Marie Dedecker doet een opmerkelijke bekentenis. Hij bereidt zijn exit uit het parlement voor. "Dit is een nutteloze stiel geworden." De burgemeester van Middelkerke wil op afzienbare termijn plaats ruimen voor zijn poulain Joren Vermeersch. Zijn verontwaardiging is Dedecker níet kwijt. Komen aan bod in dit pittig gesprek: zijn afkeer van virologen, de 'loser-regering' van De Croo, het stalinistisch trekje van N-VA en de grootste vergissing van Bart De Wever.

Het woonzorgcentrum De Ril ging er maandenlang prat op dat er geen coronabesmettingen waren vastgesteld, zowel bij de bewoners als bij het personeel, maar nu krijgt het wzc het toch hard te verduren. Niettegenstaande de grootste voorzorgen en de minutieuze opvolging van de opgelegde veiligheidsregels zijn er nu toch besmettingen vastgesteld.

Op initiatief van de bibliotheek van Middelkerke kunnen de kinderen van de lagere scholen van Middelkerke kennis maken met Makerspace.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

In de bovenzaal van het centrum De Branding in Middelkerke werd zaterdagvoormiddag afscheid genomen van schepen Eddy Van Muysewinkel. De man was in de nacht van 10 op 11 oktober overleden na een slepende ziekte. Hij werd 64 jaar.

De tijd dat in ieder dorpscafé een biljart stond en er op zondagmorgen aangeschoven werd om de keu in de hand te kunnen nemen, is al lang voorbij. Maar in Middelkerke komen de liefhebbers nog echt aan hun trekken want in bistro Het Anker staan maar liefst drie biljarttafels opgesteld.

De 23-jarige Johan Jacobs heeft zijn debuut bij de profs niet gemist. De Middelkerkenaar, die een Belgische vader en Zwitserse moeder heeft, liet in februari al flitsen van klasse zien in zijn Movistar-outfit en blijkt nu ook in de kasseiklassiekers een renner voor de toekomst te zijn. "Ik had een jaar geleden niet gedacht dat dit mogelijk zou zijn."

Tijdens de eerste coronagolf bleef het woonzorgcentrum De Ril in Middelkerke gespaard van besmettingen, maar nu krijgt het woonzorgcentrum het wel heel hard te verduren. 13 bewoners en 10 personeelsleden hebben positief getest op covid-19.

Langs de Vaartdijk-Zuid tussen Leffinge en Snaaskerke is donderdag iets over 16 uur een auto tegen een gevel gecrasht en vervolgens nog een heel eind doorgereden in een tuin. Vermoedelijk werd de bestuurster onwel of viel ze in slaap.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De twee hoofdverdachten van de campingmoord in Middelkerke blijven opnieuw twee maanden langer in de cel. Bijna drie jaar na de gruwelijke moord is het onderzoek nog steeds niet afgerond.