Vrijdag 30 oktober, 2020

Nieuws uit Mesen

Hoewel het aantal huwelijken jaar na jaar daalt, werden de woorden 'ja, ik wil' in 2019 toch nog 4.364 keer uitgesproken in het West-Vlaams. Alleen in Mesen bleef het stil in de trouwzaal. In de kleinste stad van België stapte vorig jaar niemand in het huwelijksbootje, een unicum. Toch laat burgemeester Sandy Evrard het gebrek aan huwelijken niet aan zijn hart komen. "Nooit met ruzie gaan slapen, dat is mijn ultieme tip aan koppels."

Ook in tijden van corona en zéker nu gaat De Krant van West-Vlaanderen op zoek naar dé Krak van jouw gemeente. Al voor de twaalfde keer zet deze krant mensen in de bloemetjes die het voorbije jaar het verschil gemaakt hebben. Wie verdient de ultieme erkenning in jouw gemeente?

West-Vlaanderen voert tijdens de herfstvakantie een mondmaskerplicht in op de zeedijk. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé donderdag na overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters. De regel geldt enkel voor de zones van de zeedijk binnen de bebouwde kom. Daarnaast worden alle deur-aan-deuractiviteiten rond Halloween of andere festiviteiten verboden.

Het aantal coronabesmettingen in de West-Vlaamse woonzorgcentra blijft voorlopig enkel stijgen. Op woensdag 28 oktober zijn 543 bewoners in woonzorgcentra positief bevonden op het virus, bij 150 anderen is een sterk vermoeden van covid. Ook het personeel wordt almaar vaker getroffen. In Oost-Vlaanderen en zeker in Antwerpen is de situatie echter nog ernstiger.

Het aantal rusthuisbewoners en personeelsleden in West-Vlaamse woonzorgcentra dat besmet raakt met het coronavirus blijft stijgen. Uit de nieuwe weekendcijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat 642 bewoners positief testten of dat er een vermoeden van covid is. Maar wat het meest zorgen baart: het aantal overlijdens in de woonzorgcentra kent de afgelopen dagen een enorme stijging.

Ook in het hoger onderwijs moeten dringend strengere maatregelen komen, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Hij pleit ervoor om ook in West-Vlaanderen code rood te hanteren. "De studenten zijn de leeftijdsgroep met het hoogste aantal besmettingen. We moeten er alles aan doen op onze ziekenhuizen en economie te redden."

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

De familie Hofkens uit Mesen is in diepe rouw na het overlijden van Roger Hofkens afgelopen zaterdag. Zondag ontdekte men dat de urne van Rogers echtgenote, die in 2018 overleed, verdwenen was vanop het kerkhof in Mesen. De urne werd intussen leeg teruggevonden in het struikgewas. Inmiddels werd er klacht neergelegd bij de politie. "Wie dit gedaan heeft, weten we niet maar het getuigt van een totaal gebrek aan respect", getuigt kleindochter Anisa Laplace.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Matti Vandemaele van Peace Village Mesen is niet te spreken over de toerismetaks die betaald moet worden aan de stad. "In normale omstandigheden heb ik daar geen problemen mee. Maar nu zit onze sector stevig in de problemen. Terwijl alle lokale besturen de toerismesector een duwtje in de rug geven door de toerismetaks te laten vallen, duwt stad Mesen ons recht in de ravijn."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

De werken aan de Sint-Niklaaskerk op het Featherstonplein in Mesen werden stilgelegd. De recente vaststelling dat de verstevigingsbalken van de toren volledig rot zijn, leidde tot het herzien van het financieel dossier. Dit dossier werd op maandag in de gemeenteraad besproken. "Het gaat over meerwerken van 200.000 euro. We starten nu de nodige gesprekken om de nodige toelagen te bekomen," zegt burgemeester Sandy Evrard