Donderdag 16 juli, 2020

Nieuws uit Mesen

Er is vanaf dit weekend opnieuw doorgaand verkeer mogelijk in de Steenstraat (Mesen) en Komenstraat (Wijtschate). De weg werd opnieuw geasfalteerd en zorgt zo voor minder lawaaihinder voor de bewoners.

In het voorjaar kreeg het bibliotheeksysteem van de meeste bibliotheken een upgrade. Voor nieuwe leden van de bibs in de regio betekent dat ook dat ze een nieuwe lidkaart krijgen. Illustrator Xavier Truant maakte een ontwerp daarvoor.

Vandaag zijn de wegeniswerken gestart in de Steenstraat in Mesen en in de Komenstraat in Wijtschate. Met deze onderhoudswerken maakt AWV de rijweg veiliger en comfortabeler in gebruik. Het was ondertussen al meer dan 25 jaar geleden dat de rijweg onderhouden werd en dat zorgde mede door het zwaar vrachtverkeer voor heel wat klachten van omwonenden.

In Mesen worden de geplande activiteiten voor de kinderen gezien de coronamaatregelen geschrapt. "We spelen op safe en pakken uit met een plan B", zegt schepen van Jeugd Maité Hellem. "De beslissing werd genomen nadat we vele malen samen rond tafel zaten met de leden van de jeugdraad. We zijn echt niet over één nacht ijs gegaan."

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) maakte de verdeling van de bijkomende middelen voor Vervoer op Maat bekend. Met zo'n 12 procent van de middelen krijgt Vervoersregio Westhoek het grootste deel de koek. Het geld gaat onder meer naar de uitwerking van de Belbus 2.0.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Miguel Bouttry mag dan al anderhalf jaar in Frankrijk wonen, zijn hart ligt nog steeds in de Westhoek, de streek waar hij is geboren en vijftien jaar gidste. Als gids onderscheidde hij zich vooral als getalenteerd verhalenverteller. Zijn top 30 Westhoekverhalen bundelde hij in zijn nieuwste boek 'Op verhaal komen in de Westhoek'. Ondertussen ziet hij met lede ogen aan dat zijn tweede roman 'Bron van Pijn' op de schappen blijft liggen.

De Heemkundige Kring Mesen kijkt nu al uit naar zondag 13 september. Dan immers wordt de jaarlijkse Open Monumentendag gehouden. "We organiseren een tentoonstelling in het eerste herbouwde huis van Mesen met als thema Het kleine Mesen uit de as herrezen", zegt Patrick Colson die samen met Marino Mahieu en Philippe Bosschaerts het bestuur van de vereniging uitmaakt. "We willen onze werkgroep ook uitbreiden om pakkende beelden en voorwerpen over de wederopbouw van Mesen te vinden."

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Het door vervoerregio Westhoek voorlopig goedgekeurde nieuwe plan openbaar vervoer wordt de volgende weken voorgesteld aan stakeholders en gemeenteraden. Wanneer het vervoerplan definitief is vastgesteld, kan het worden ingevoerd in december 2021.